Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiliz İşçi Partisi lideri Corbyn’den ABD teknoloji devlerine rakip çıkacak dijital bir kamusal iletişim ağı vaadi

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, internete dayalı dijital bir kamusal iletişim ağı kurmak istediklerini söyledi. Edinburgh’da (İskoçya) televizyon yayıncılığı festivalinde konuşan Corbyn, internetin herkes için temel bir kamu hizmeti olması gerektiğini vurgulayarak,“birkaç mega teknoloji şirketinin dijital hakları, varlıkları ve nihayetinde bizlerin parasını silip süpürmesine seyirci kalmamalıyız” dedi

Çokuluslu şirketlerin internet üzerindeki egemenliğini eleştiren Corbyn, partisinin vaat ettiği kamuya ait dijital kuruluşun, kamu kurumlarının arşivlerine erişim olanağı sağlayacağını ve ülkenin 96 yıllık kamu yayıncısı BBC ile eşgüdümlü bir şekilde kamusal haber yayıncılığı yapacağını söyledi. Corbyn söz konusu platformun ayrıca Amazon ya da Netflix benzeri çevrimiçi bir program servisi ile Facebook gibi bir sosyal iletişim ağını da içereceğini söyledi: “Netflix ve Amazon’a rakip bilgi ve eğlence hizmetleri sunmak ve kişisel verilerimizi -Facebook’un yaptığının aksine- kamu yararına kullanmak için, en zeki insanlarımızdan, en son teknolojiden ve mevcut kamu kaynaklarımızdan yararlanarak böyle bir kurumu yaratabiliriz”.  

Corbyn’in Edinburgh’da dile getirdiği vaatler aslında İşçi Partisi’nin 2016’da açıkladığı dijital manifestoda da ayrıntılı bir şekilde yer alıyor. Buna göre; demokrasiyi toplum geneline yaymak ve doğrudan demokrasi yolunda ilerlemek için internet teknolojisi mükemmel bir fırsat sunuyor. Nitekim İşçi Partisi’nin manifestosunda, her yurttaşın güvenli bir şekilde katılabileceği, yerel ve ulusal kararlar konusunda tartışabileceği ve oy verebileceği bir çevrimiçi sistem yaratmak istendiği vurgulanıyor.

BBC’nin daha demokratik bir yönetime kavuşması için yöneticilerinin seçimle işbaşına gelmesi, Facebook ve Netflix gibi dev internet şirketlerden alınacak vergilerin kurumun finansmanında kullanılması ve kâr amacı gütmeyen habercilik için yeni bir fon oluşturulması da Corbyn liderliğindeki İngiliz İşçi Partisi’nin, dijital çağa uygun kamu yayıncılığı için önerileri arasında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.