Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’dan Kolombiya’ya göç akınının simgesi: Simon Bolivar Köprüsü

Venezüela’yı Kolombiya’ya bağlayan Táchira nehri üzerindeki Simon Bolivar Köprüsü Venezüela’dan göç akınının simgesi haline geldi. National Geographic’de yer alan habere göre, her gün binlerce Venezüelalı göçmen, San Antonio şehrinden Simon Bolivar Köprüsü’nü kullanarak Kolombiya’nın ortalama 650 bin nüfuslu Cúcuta şehrine ulaşmaya çalışıyor. Çeşitli kaynaklardaki verilere göre, her gün 35 bin ile 45 bin arasında kişinin yaya olarak sınırı geçip Kolombiya’ya ulaştığı tahmin ediliyor.

Sınırı geçenlerin bir kısmı Kolombiya’da kalmayı planlarken, bir kısmı da Kolombiya’dan farklı varış noktalarına dağılıyor. Tüketim maddeleri satın almak için sınırı geçenler de mevcut.

Venezüela ile Kolombiya arasındaki sınır: Táchira Nehri üzerindeki Simon Bolivar Köprüsü 

Kızılhaç’a göre, 2017’den beri Mayıs 2018’e kadar Kolombiya’ya bir milyondan fazla Venezüelalı geçiş yaptı. Tabii ki bu sayılar yalnızca kontrol noktalarından kayıt altında geçenleri kapsıyor.

Venezüela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, ekonomik kriz sebebiyle komşu ülkelere giden vatandaşlarına geri dönmeleri için çağrı yaptı. Maduro’nun Peru’ya göç eden ve dönüş için maddi gücü olmayanların bir kısmının dönmesi için uçak yollayacağı bilgisi mevcut. Maduro’nun ayrıca bu kapsamda dönecek vatandaşlara ülkede gereken yardımın yapılacağı sözünü de verdiği kaydedildi.

Yüksek enflasyon, artan işsizlik ve gittikçe derinleşen ekonomik kriz nedeniyle Venezüela’dan Peru’ya günlük en az 2 bin 500 kişinin göç ettiği tahmin ediliyor. 2016’da Peru’ya göç tahmini 6 bin 600 kişi iken bugün bu sayının 500 bine yaklaştığı tahmin ediliyor. Nüfusun 32 milyon olduğu ülkede 2014’ten beri 2,3 milyon vatandaş ülkeyi terk etti.

2018’de yaklaşık 423 bin Venezüelalı’nın göç ettiği Ekvador, göçmen akınını tartışmak üzere Arjantin, Brezilya, Bolivya, Kolombiya, Kosta Rika, Şili, Meksika, Peru, Paraguay, Panama, Dominik Cumhuriyeti, Uruguay ve Venezüela’nın da bulunduğu 14 ülkeyi 17-18 Eylül tarihlerinde başkent Quito’ya davet edeceğini açıkladı.

Bu hafta başında da Kolombiya’nın başkenti Bogota’da Güney Amerika ülkeleri temsilcileri Venezüela’dan göç akını ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdi.

Kapak fotoğrafı Greg Kahn’a aittir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.