Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda’nın bir köyünde evde kedi beslemek yasaklanıyor

Yeni Zelanda’nın güneyindeki Omaui köyü, bölgedeki yaban hayatının korunması için evde kedi beslemeyi yasaklıyor. Bu sene Ekim ayında yürürlüğe girecek uygulamaya göre mevcut ev kedileri öldükten sonra yenilerinin sahiplenilmesi yasaklanacak.

Zirai ilaçlar ve yaban hayatını tehdit eden predatörlerle mücadele etmek amacıyla yerel yönetim tarafından tasarlanan bir plan çerçevesinde, Omaui bölgesinde evde kedi besleyen tüm vatandaşların kedilerini kısırlaştırması ve mikroçip ile kaydettirmesi şart koşulacak. Mevcut ev kedileri öldükten sonra ise yenilerinin sahiplenilmesi yasaklanacak. Ekim ayında onaylanması beklenen tasarının yürürlüğe girmesi halinde, Omaui’de ev kedileri tarihe karışacak.

Çevreci sivil toplum kuruluşlarından destek bulan tasarı, bölge sakinleri arasında ise büyük tepki topluyor. Yerel bir gazeteye konuşan bölge sakini Nico Jarvis, tasarıyı bir “polis devleti” uygulamasına benzeterek “ne olursa olsun kedi beslemeye devam edeceğini” ifade ediyor.

Yeni Zelanda’nın 2050 yılına kadar avcı hayvanlardan tamamen kurtulma stratejisinin bir parçası olan uygulama, ülkedeki kuş türlerini tehdit eden kedileri de hedef alıyor. Kedilerin her yıl milyarlarca kuş ve memeliyi öldürmesi, tasarıya gerekçe olarak sunuluyor.

Newshub‘a konuşan sivil toplum temsilcisi John Collins, medyada lanse edilenin aksine “kedi düşmanı olmadıklarını” ifade ederken, “evcil hayvan besleyenlerin sorumlu davranmasını istediklerini” ve bölgenin kedi beslemek için uygun bir yer olmadığını kaydetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.