Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Esad’a suikast önerisi, “çocukça davranışlar” ve saray entrikaları: Woodward’ın Trump hakkında kitabı tartışma yarattı

Mark Landler ve Maggie Haberman’ın New York Times’taki haberinden alıntıdır:

Amerikalı gazeteci Bob Woodward, “Fear: Trump in the White House” (“Korku: Trump Beyaz Sarayda”) adında bir kitap kaleme aldı. Haftaya salı günü yayına çıkacak kitapta Woodward, Beyaz Saray’ı içinde insanların birbirinin kuyusunu kazdığı; fevri, bilgisiz ve disiplinsiz bir başkanın kaprisleri tarafından rehin alınmış bir yer olarak tasvir ediyor.

Uzun zamandır Washington Post’ta çalışan Woodward, Beyaz Saray’ın içinde olup bitenleri yazmasıyla ünlü. Fakat Trump yönetimini diğerlerinden ayıran en önemli noktalardan biri, içerden çok fazla bilgi sızdırması. Şimdiye kadar Saray’da olup bitenlere dair pek çok makale ve kitap yazılmış durumda.

Trump Woodward’ın Savunma Bakanı Mattis ve Özel Kalem Müdürü Kelly’den yaptığı alıntıların uydurma olduğunu iddia ederek, kitabın bir aldatmaca olduğunu savundu. Trump ayrıca, Woodward’ı 6 Kasım’daki ara seçimlerinden önce kendisini yıpratmaya çalışan bir Demokrat tetikçisi olmakla suçluyor.

“Fear” şu an Amazon listelerinde 1. sırada bulunuyor.

Kitaba göre savunma bakanı Jim Mattis Trump’a sıkça alaycı yaklaşıyor ve ondan aldığı emirleri gerçekleştirmekte isteksiz davranıyor. Kuzey Kore üzerine bir toplantıda, Trump Mattis’e ABD’nin Kore’de niçin asker bulundurduğunu sormuş. Mattis ise “3. Dünya Savaşı’nı engellemek için” diye cevap vermiş. Kitaba göre toplantı sırasında Mattis, yanındakilere, “başkanın beşinci ya da altıncı sınıf çocuklar gibi davrandığını” söylemiş.

Ayrıca Trump, Suriye’de Nisan 2017’de gerçekleştirilen kimyasal saldırılardan sonra Mattis’i çağırarak Beşar Esad’a suikast düzenlenmesini istemiş. Mattis ise başkanın taleplerine “bunları yapmayacağız, daha ölçülü olmamız gerekiyor” diyerek cevap vermiş. Mattis, yaptığı bir açıklamada Woodward’ın kitabındaki iddiaları reddettiğini açıkladı: “bunlar tipik Washington haberleri, ve anonim kaynaklar güven vermiyor.”

Kitapta, Özel Kalem Müdürü Kelly’nin Trump’ın “aptal”, “dengesiz” ve “raydan çıkmış” olduğunu düşündüğü iddia ediliyor. Woodward’a göre Kelly şunları demiş: “Burda ne yapıyoruz hiçbir fikrim yok. Bu yaptığım en kötü iş.” Fakat Kelly iddiaları reddederek başkanla ilişkisinin “son derece samimi ve güçlü” olduğunu söyledi.

Başsavcı Jeff Sessionss’un başkan hakkında “zihinsel engelli” ve “salak Güneyli” dediği de yazılanlar arasında. Fakat Trump geçen salı Twitter’da, “Güneyli olmanın harika olduğunu” da ekleyerek suçlamaları inkar etti.

Kitaptaki ilginç başlıklardan biri de Trump’ın çevresindeki bıkkın, hüsrana uğramış kişilerin başkanın kararlarını engellemek için kullandığı sıradışı önlemler üzerine. Woodward, ekonomi başdanışmanı Cohn’un “ulusal çıkarları korumak için” Güney Kore’yle serbest ticaret anlaşmasını sona erdiren mektubu yırttığını yazıyor. Cohn ayrıca, Trump’ın ABD’nin NAFTA’dan çekilmesi için hazırladığı bir emri de başkanın masasından gizlice almış.

Trump’ın diğer liderlerle iletişimine dair endişe verici bilgiler de bulunmakta. Kahire’de tutuklu Mısır-ABD çifte vatandaşı Aya Hicazi’nin serbest bırakılması üzerine bir sohbette Sisi, Trump’a: “Donald, şu (Rus müdahalesine dair) soruşturmadan çok endişeliyim. Ortalarda olmaya devam edecek misin?” diye konuşmuş.

Woodward’a göre Cohn, Trump’ın “profesyonel bir yalancı” olduğunu söylüyor.

Woodward başkana ulaşmaya çalıştığını, fakat başkanın kendisini kabul etmediğini söylüyor. Kitabın taslağı bittikten sonra ise Trump, Woodward’ı arayarak röportaj veremediği için üzgün olduğunu belirtmiş ve kendisini bilgilendirmeyen yardımcılarını suçlamış.

Washington Post geçen Salı günü telefon görüşmesinin deşifresini yayınladı. Habere göre Woodward, Trump’a pek çok Beyaz Saray görevlisiyle görüştüğünü ve kitabın Trump’a ve yönetimine zorlu bir bakış olduğunu belirtiyor. Başkan ise, “Evet, öyleyse olumsuz bir kitap olacak gibi görünüyor” diye cevap vermiş.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.