Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’de Jeremy Corbyn’i destekleyen Filistinli milletvekilleri disipline sevk ediliyor

İsrail’de bakanlar ve parlamentodaki milletvekillerinin bir kısmı, İsrail parlamentosundaki  (Knesset) Filistinli milletvekilleri hakkında Anti-Semitizmle suçlanan İngiltere İşçi Partisi lideri  Jeremy Corbyn’i desteklemesi hususunda resmi olarak şikayette bulundu.

Middleeasteye’da yayınlanan habere göre, aşırı sağ kanattan İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett yaptığı bir açıklamada İsrail parlamentosundaki Filistinli milletvekilleri hakkında “onlar kendi yollarından çıkarak İngiltere’deki Yahudi toplumuna varoluşsal bir tehdit oluşturmakla anılan bir adama ortak bir sesle destek verdikleri için gerçek renklerini gösterdiler” ifadelerini kullandı. Benneth, İsrail parlamentosunun Filistinlilerden oluşan ortak liste üyelerinin “antisemitizm ve terörizm destekçileri olduğunu açık ettiklerini” de sözlerine ekledi.

İsrail parlamentosundaki Filistinli milletvekilleri geçtiğimiz pazar günü The Guardian’da bir mektup yayınladı. Mektupta İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’e Filistin halkına korkusuz desteği için teşekkür ediliyor ve ayrıca Corbyn adalet ve barış için ve Filistinliler, Yahudiler ya da başka herhangi bir kimliğe yönelik ırkçılığa karşı mücadele eden prensip sahibi bir solcu lider olarak övülüyor. Mektup, İsrail parlamentosunda Filistinli Arapların oluşturduğu ortak listenin bir parçası olan 13 milletvekili adına yayınlandı.

Ortak liste milletvekilleri bu günlerde Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanı Federica Mogherini de dahil olmak üzere AB yetkilileri ile görüşmek amacıyla Brüksel’de bulunuyor. Filistinli milletvekilleri bu görüşmelerle politik mücadelelerine destek bulma ümidi taşıyor.

Benneth’in Yahudi Evi Partisi’nden ( Jewish Home Party) meslektaşı  Moti Yogev de tartışmaya dâhil oldu ve Yogev, ortak liste milletvekillerini İngiltere’deki Yahudi toplumunun hayatını tehlikeye atmakla itham ediyor. Yogev, ayrıca İsrail Parlamentosu Etik Komitesi’ne, milletvekillerinin disiplin cezası almaları isteğiyle, resmi bir şikayette de bulundu ve “diasporada bulunan kardeşlerimize yönelik saldırı olasılığını göz ardı edemeyiz” ifadelerini kullandı. Yogev, Corbyn’e verilen desteğin Yahudilik ve demokratiklik olmak üzere İsrail devletinin temel değerlerini baltaladığını da sözlerine ekledi. Yogev, Filistinli meslektaşlarını parlamentoda alınan demokratik değerlere karşı çalışmakla itham etti.

Kulanu partisinden diplomasi bakanı temsilcisi Michael Oren ise, geçtiğimiz pazar günü Twitter üzerinden yayınladığı mesajında Corbyn’i “antisemitik” olarak isimlendirirken, ortak liste milletvekillerini de “ırkçı paketi” olarak nitelendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.