Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çatışmaların en şiddetli olduğu zamanda Yemen’de savaşan taraflar bir araya gelecek

Yemen İç Savaşı binlerce insanın hayatına mal oldu, milyonlarca insan da açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Sudarsan Raghavan ve Missy Ryan’ın The Washington Post’taki haberine göre çatışmaların en şiddetli olduğu bu zamanlarda, BM elçisi Martin Griffiths’in savaşan tarafları müzakere masasına oturtma çabası sonuç verdi.

Tarafların bugün Cenevre’de görüşmesi bekleniyor. Son yıllardaki en ciddi barış girişimi olsa da, gözlemcilerin çok azı süreçten umutlu. Zira taraflar arasındaki uzlaşmazlıklar o kadar derin ki oturumlarda yüz yüze görüşmeleri dahi beklenmiyor.

Yemen’de kuzeydeki Şii Husiler ile ABD, BAE ve Suudi Arabistan’ın desteklediği devlet başkanı Hadi yönetimindeki merkezi hükümet, dört yıldır savaşıyor. Suudi bombardımanla hayatını kaybeden siviller arttıkça, Trump yönetiminin Husilere karşı koalisyona desteği gittikçe daha çok sorgulanıyor. Salı günü Senatör Chris Murphy hükümeti Suudi Arabistan’a baskıları artırmaya ve Cenevre’deki görüşmelere destek vermete çağırdı.

2015’ten beri ABD, koalisyon uçaklarına havada yakıt ikmali ve istihbarat sağladı ve Suudilere silah sattı. İran destekli oldukları söylenen Husiler ise düzenli olarak Suudi Arabistan’a balistik füzeler gönderiyor.

Çarşamba gecesi Husi delegasyonunun hâlâ Sana’da olduğu biliniyor. Zira hava sahasını kontrol eden koalisyonun, yanlarında hastalarını da götürerek tedavi ettirmek isteyen delegasyonun ülkeden çıkışına izin vermediği açıklandı.

Fakat diplomatlar ve analistler Cenevre görüşmelerinin yine de önemli bir adım olduğu fikrinde. Uluslararası Kriz Grubu’nda analistlik yapan Elizabeth Dickinson: “Bu noktaya gelmek kolay olmadı” diye konuşuyor.

Birleşmiş Milletler bu yıl Yemen’deki insani kriz hakkında bir açıklama yaparak 28 milyonluk ülke nüfusunun üçte birinin yardıma ihtiyacı olduğunu ve 3 milyon insanın ülkeden kaçtığını duyurdu. Sivil ölümlerinin sayısı 17 bine ulaşmış durumda. Savaşın ekonomik etkileri de bulunmakta: artan enflasyon nedeniyle Yemen halkı gittikçe fakirleşiyor.

Eski ABD Yemen büyükelçisi Gerald Feierstein “Kısa vadede en fazla tarafların birbirine güvenini artırmalarını, ilerdeki daha ciddi müzakereler için küçük adımlar atmayı umabiliriz” yorumunda bulundu. Taraflar arasındaki gerilimin esir değiş-tokuşları gibi yollarla azaltılabileceği düşünülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.