Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da aşırı sağ AfD ikinci parti konumuna yükseldi: “Göç tüm kötülüklerin anasıdır”

Le Monde’un Berlin muhabiri Thomas Wieder’in kaleme aldığı analiz yazısında, Almanya’da daha merkezde yer alan muhafazakar ve sağ partilerin aşırı sağ (AfD gibi) ile olan etkileşimi ele alınıyor.

25 Ağustos’ta Daniel Hillig adlı Küba asıllı bir Alman genç ve arkadaşları başka bir grupla tartışmaya başladı. Daniel Hillig aldığı bıçak darbesi sonucu hayatını kaybetti. Olayın faiilerinin Kürt göçmenler olduğu ifade edildi. Daha sonra Chemnitz kasabasında on binlerce kişi protesto gösterisinde bulundu. Hemen ardından aşırı sağcı Alman partisi AfD (Almanya için Alternatif Partisi), kamuoyu yoklamalarında Sosyal Demokratları geçerek ikinci parti konumuna yükseldi.

Chemnitz protestosundan bir kare

Bu olay sonrasında Şansölye Merkel’in büyük koalisyonundan ise bu olayla ilgili tek bir cevaptan ziyade birbiriyle çelişen cevaplar geldi. Örneğin Bavyeralı muhafazakar ve koalisyonun ortaklarından biri olan Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer Rheinische Post gazetesine verdiği röpörtajda insanların öfkesini anladığını ve eğer İçişleri Bakanı olmasaydı kendisinin de sokakta diğer insanlarla beraber bunu protesto edeceğini söyledi. Göç krizinin bütün sorunların anası olduğunu belirtti.

Öte yandan, büyük koalisyonun bir diğer ortağı Sosyal Demokrat Parti ise Bakan tarafından yapılan bu açıklamaların aşırı sağ popülist bir dilde olduğunun altını çizdi. Şansölye Merkel ise İçişleri Bakanı’na katılmadığını ve göçün tüm kötülüklerin anası olmadığını, bu konuda başarılar sağlandığını düşündüğünü de ekledi. Chemnitz’de yapılan ırkçı protestoları kınadığını belirten Merkel, burada yapılan taşkınlıkların hoşgörülemeyeceğini söyledi. Merkel Chemnitz’de yapılan ırkçılık karşıtı gösterileri ise desteklediğini ifade etti.

Horst Seehofer

Koalisyondaki çatlaklar ve muhafazakar partilerin değişken tavırlarının neredeyse tamamı AfD’ye yarıyor. Görünen o ki Almanya İçişleri Bakanı ve muhafazakarlar AfD’nin söylemlerini kullanarak onun oylarını alabileceğine inanıyor. Seehofer’in Chemnitz söylemleri tam olarak buna işaret ediyor.

Chemnitz’de olanlar aynı zamanda bir kaç önemli noktaya daha işaret ediyor. Alman sağının farklı fraksiyonları çok hızlı bir şekilde Almanya çapında örgütlenip harekete geçtiler. Öte yandan, bu olay etrafında farklılıklarını unutup birlik oldular.

Almanya’da aşırı sağın nasıl evrimleşeceği ve merkez sağı nasıl etkileyeceğini hep birlikte göreceğiz.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.