Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times: Trump yönetimi, muhalif Venezüelalı subaylarla darbe planlarını görüştü

New York Times’ta bugün çıkan Ernesto Londoño ve Nicholas Casey imzalı haberde, Amerikan yönetimi temsilcileri, Venezüela’da darbeyle Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirmek isteyen muhalif subaylarla defalarca gizli toplantılar yaptı. Gazeteciler haberlerini, toplantılara katılan, adlarını açıklamadıkları Amerikalı yetkililer ve emekli bir Venezüelalı subaya dayandırıyorlar.
Bilindiği gibi ABD, Soğuk Savaş döneminde Küba, Nikaragua, Brezilya ve Şili gibi ülkelerde geçmişte çok sayıda örtülü operasyon düzenlemiş, birçok askeri rejimin hak ihlallerini görmezden gelmişti. Gazeteciler, iddialar hakkında başvurdukları Beyaz Saray’dan “Maduro yönetiminde çok acı çeken ülkede olumlu bir değişim için demokrasi yanlısı tüm Venezüelalılar ile diyalog içinde olma”nın gerekli olduğu şeklinde bir cevap aldılar.

Halbuki gizli toplantılara katılan generallerden biri, çeşitli iddialar nedeniyle ABD’nin yaptırım listesinde yer alıyor. O ve Venezüela güvenlik aygıtının bazı üyeleri, muhaliflere işkence yapmak, tutuklamak, binlerce sivili yaralamak, uyuşturucu trafiğine dahil olmaktan suçlanıyorlar.
Gazetenin haberine göre Amerikalı yetkililer darbecilere yardım etmemeye karar verdiler ve darbe planları suya düştü. Ama bu noktaya gelene kadar çok sayıda gizli görüşme yapıldı.

Trump’ın askeri seçeneği

Haberde, Venezüelalı generallerin başkanlığı döneminde Barack Obama’nın çevresine ulaşmak istedikleri ancak reddedildikleri vurgulanıyor. Ancak geçen yıl Ağustos ayında yeni Başkan Trump Venezüela için “askeri seçenek”i telaffuz edince generaller mesajı alıp harekete geçti. Geçen yıl sonbaharda başlayıp bu yıl da devam eden görüşmelerde darbeciler, Maduro yönetiminden rahatsız birkaç yüz subayı temsil ettiklerini ileri sürdüler. Amerikalılardan şifreli telsizler talep eden darbeciler, darbenin ardından yeniden seçimler yapılana kadar geçici hükümet ilan edeceklerini söylediler.
Amerikalı yetkililer maddi yardımda bulunmadı ve kısa süre sonra darbe planları açığa çıkarak onlarca darbeci tutuklandı.
11 eski ve aktif görevdeki Amerikalı ve bir Venezüelalı eski general, gazetecilere ordu içinde farklı üç ayrı grubun Maduro’yu devirmek istediğini söyledi. İddiaya göre darbeciler ilk olarak bir Avrupa başkentinde Amerikan büyükelçiliği üzerinden işbirliği talebini iletti. Uzun tartışmaların ardından, bu kişilerle temasa geçilmesi kararlaştırıldı. İlk olarak Latin Amerika uzmanı eski CIA görevlisi Juan Cruz’un adı geçti, ancak onun yerine bir diplomatın görevlendirilmesi tercih edildi. 2017 sonbaharındaki ilk buluşmada Amerikan heyeti herhangi bir pazarlığa girişmeden sadece dinledi.
Görüşmelere katılan Venezüelalı emekli asker “Asla Amerikalılardan askeri müdahale veya bizimle birlikte sahada olmalarını talep etmedik” dedi. İlkin 2017 yazında darbe yapmayı, bunu daha sonra 2018 Mart ayına ertelediklerini, ama planlarının açığa çıktığını söyleyen emekli general, son olarak 20 Mayıs’taki seçimler sırasında yönetimi devirmeyi planladıklarını anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.