Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kritik oylama öncesi AP’de konuşan Macaristan Başbakanı Orban: “Macaristan’ı koruyarak aynı zamanda Hıristiyanlığı ve Avrupa’yı da koruyoruz”

Macaristan ve Avrupa Birliği (AB) için bugün oldukça kritik bir gün. Özellikle mülteci karşıtlığı ve son dönemdeki otoriter politikaları nedeniyle Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile ciddi anlaşmazlıklar yaşayan AB yönetimi, bugün parlamentosunu toplayacak ve Lizbon Anlaşması’nın 7. maddesinin Macaristan için yürürlüğe girip girmeyeceğini oylayacak.

AB’nin 2012 yılında mülteci kabulüne onay vererek, Avrupa medeniyetini ve Hıristiyan kültürünü tehlikeye attığını söyleyen Başbakan Orban, partisi Fidesz’in siyasetini bu konu üzerine yoğunlaştırmış ve 2012 yılından itibaren eleştirel tutumunu sürdürerek, mülteci alımına karşı çıkmıştı. AB’nin aynı zamanda üye ülkelerin ulusal egemenliklerini tanımadığını ve yasal olmayan baskılarla ülkeleri kontrol ettiğini söyleyen Orban, AB düşmanlığı ile itham edilmişti. Orban ise kendisini AB’nin düşmanı değil, AB’de reform yapmak etmek isteyen biri olarak nitelemişti.

Ancak gerek Orban’ın Macaristan’ın etrafına tel duvar örmeye kadar varan sert mülteci karşıtı politikaları, gerek son yıllarda izlediği otoriter politikalar AB yönetiminin sabrını taşırdı. AB’nin yaptığı açıklamaya göre; medyaya getirdiği sansür, Macaristan yargısını tekelleştirmesi ve mültecilere yardım etmeye çalışan sivil toplum kuruluşlarına uyguladığı baskılar sonucu mayıs ayında AB tarafından “yaptırımlara maruz kalmamak için bir an önce AB değerlerine geri dönmesi” istenen Viktor Orban, uyarılara rağmen içeride ve dışarıda mülteci karşıtı söylemlerine ve otoriter politikalarına devam etti. Bunun sonucunda AB Parlamentosu, üyelerinin demokratik değerlerden uzaklaşmasını engellemek amacıyla 2009 yılında yürürlüğe soktuğu Lizbon Anlaşması’nın 7. maddesini oylamaya karar verdi.

Eğer bugün AB Parlamentosu üçte ikilik bir çoğunluğu yakalar ve 7. maddeyi yürürlüğe sokarsa, Macaristan’ın oy hakkı elinden alınabilir ve AB bütçesindeki gelir payı ciddi bir kesintiye uğratılabilir. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda, ekonomik sıkıntılar içindeki Macaristan’ın dik başlı siyasetinin nasıl etkileneceği merak konusu.

Orban oylama öncesinde Avrupa Parlamentosu’nda konuştu

Oylamanın yapılacağının netleşmesi üzerine dün öğleden sonra AB Parlamentosu’nda bir konuşma yapan Orban, “AB’nin Macaristan’a şantaj yaptığını, Macaristan’ın bu şantaja boyun eğmeyeceğini ve mülteci karşıtı tutumunun süreceğini” söyledi. Hakkındaki otoriterleşme iddialarını özgürlük ve demokrasinin Macarlar için bir onur meselesi olduğunu söyleyerek reddeden Orban, “Macaristan’ı koruyarak, aynı zamanda Hıristiyanlığı ve Avrupa’yı da koruduklarını” dile getirdi.

Macaristan’ın cezalandırılmak istenmesinin nedeninin bir “mülteciler ülkesi” olmayı reddetmesi olduğunu vurgulayan Orban, AB’nin bu oylamayla en büyük darbeyi yine Birliğin kendisine indirdiğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.