Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya Devlet Başkanı Putin: “Skripal olayının şüphelilerini bulduk, kim olduklarını biliyoruz ancak onlar suçlu değil”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere’nin Salisbury kentinde eski Rus ajanı Sergey Skripal ile kızını zehirledikleri öne sürülen kişileri bulduklarını ancak bu kişilerin ne özel bir yanları olduğunu ne de suçlu olduklarını söyledi.

Rusya’nın Pasifik kıyısındaki Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu’nda konuşan Putin, İngiltere’nin Skripaller’in zehirlenmesinde rol aldıkları gerekçesiyle kimliklerini açıkladığı Ruslan Boşirov ve Aleksander Petrov’un kim olduklarının Rusya tarafından bilindiğini ve kendilerini bulduklarını söylerken, iki şüpheliye basınla iletişime geçerek kendilerini tanıtmaları çağrısında bulundu. Putin, şüpheli ikilinin, askeri istihbarat üyesi olmayıp sivil kişiler olduklarını da vurguladı.

Ne olmuştu?

Eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yuliya Skripal geçen mart ayında Salisbury kentinde Noviçok isimli bir gazla zehirlenmişti. Skripaller bir süre hastanede kaldıktan sonra taburcu edilmişlerdi. İngiltere ve diğer Batılı ülkeler, Noviçok gazının Sovyetler Birliği döneminden bu yana askeri amaçlarla üretildiği gerekçesiyle, en başından bu yana olaydan Rusya’yı sorumlu tutarken, suikastin ortaya çıkmasının ardından ABD, İngiltere ve birçok Batılı ülke, topraklarında bulunan çok sayıda Rus diplomatı sınır dışı etmişlerdi. Rusya ise ısrarla suikastte payı olduğu iddialarını reddediyor.

İngiltere hükümeti geçen hafta, suikastin şüphelilerinin Ruslan Boşirov ve Aleksander Petrov isimli iki Rus askeri istihbarat görevlisi olduğunu açıklamıştı. Boşirov ve Petrov’un havaalanında ve Salisbury kentindeki fotoğrafları İngiliz polisi tarafından basına dağıtılırken, şüphelilerin, suikastten 48 saat önce İngiltere’ye havayoluyla geldikleri ve büyük olasılıkla sahte pasaport kullandıkları belirtilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.