Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın tenisçiler maçlarda erkeklere göre daha fazla mı ceza alıyor?

Amerika Açık Tenis Turnuvası’nın Serena Williams ve Naomi Osaka arasında oynanan kadınlar finalinde yaşanan olaylar tenis dünyasının gündeminden düşmüyor. Maçta Williams’a, locasında oturan koçu Patrick Mouratoglou’ndan el hareketleriyle taktik aldığı iddiasıyla hakem tarafından verilen uyarı cezası ile başlayan olaylar, Williams’ın daha sonra Naomi’ye servisini kırdırması sebebiyle raketini kırması ve hakeme “hırsız” demesi sonucunda oyun cezası almasıyla sona ermişti.

Turnuva sonrasında Serena Williams, erkek tenisçilerin kortta sergiledikleri ‘çok daha kötü davranış’lara rağmen bu şekilde cezalandırılmadıklarını ve bu sebeple ‘cinsiyetçi’ muameleye maruz kaldığını iddia etmiş, WTA kurucusu ve eski Dünya 1 numarası Billie Jean King başta olmak üzere birçok kişi de Williams’a destek vermişti.

Peki, gerçekten de kadın tenisçiler erkeklerden daha mı çok cezaya maruz kalıyor? New York Times’ta Christopher Clarey imzasıyla çıkan makaleye göre cevap hayır. Son 20 yılın verilerine bakıldığında Grand Slam turnuvalarında erkek tenisçilerin ‘sözlü ihlaller’ ve ‘raket suistimali’ sebebiyle kadınlara nazaran çok daha sık ceza aldıkları görülüyor.

Williams, final maçının ikinci setinde hakeme ‘hırsız’ ve ‘yalancı’ demesi sebebiyle ‘sözlü ihlal’ yaptığı gerekçesiyle cezalandırılmıştı. New York Times’ın elde ettiği verilere göre, 1998’den bu yana düzenlenen Grand Slam’larda kort içinde sarf edilen sportmenliğe aykırı sözler sebebiyle erkek tenisçiler 62 kez cezalandırılırken, kadınlarda bu sayı sadece 16. Raket kırma vb. sebeplerle erkeklere 646, kadınlara ise 99 kez ceza verildi. Aynı yıllar boyunca, toplamda ise erkekler 1517, kadınlar ise 535 kez cezalandırıldı.

Grand Slam turnuvalarında erkeklerin daha fazla ceza almasının iki temel sebebi var. Bunlardan birincisi, erkeklerin maçlarının daha uzun sürüyor olması. Grand Slam turnuvalarında erkeklerin maçları beş, kadınların maçları ise üç set üzerinden oynanıyor. Bu da erkek tenisçiler tarafından oynanan set sayısının kadınlara nazaran otomatikman daha fazla olmasına sebep oluyor. Bir diğer sebep ise Grand Slam’lara katılan erkek tenisçi sayısının daha fazla olması. Ön eleme ana tablosuna girmeye hak kazanan erkek tenisçi sayısı Grand Slam’larda 128 iken, kadınlarda bu sayı 96. Ancak bu orantısızlıklar hesaba katıldığında dahi erkek tenisçilerin muhtelif sebeplerle kadın tenisçilerden daha çok ceza aldığı verilerle sabit.

Kadınların erkeklerden daha çok ceza aldığı nadir alanlardan biri ise ‘tribünlerden taktik alma’ sebebiyle verilen cezalar. Bu alanda kadınlar 152 kez cezalandırılırken, erkeklerde bu sayı 87.

Kadınların tribünlerdeki koçlarından ‘taktik alma’ konusunda neden daha çok ceza aldıkları ise belirsiz. Bu noktada kadınların, erkeklerden en önemli farkı, WTA turnuvalarında kadınların set aralarında koçlarından taktik almalarına izin verilmesi. Fakat tribünlerden ‘koçluk yapılması’ halen yasak. Set aralarında koçluk izninin WTA tarafından verilmesinin ardından, tribünlerden ‘taktik alma’ alanında kadınların aldığı cezalarda ise dikkat çeken bir artış var. Erkek tenisçilerin ise bu alanda aldığı cezalar tüm dönemlerde kadınlardan az görünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.