Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Çin’den ithal ettiği 200 milyar dolarlık ürüne daha ek gümrük vergisi getiriyor

ABD Çin’den satın aldığı 200 milyar dolarlık ürünün daha gümrük vergilerini artıracağını duyurdu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, yeni tarifelerin 24 Eylül’den itibaren yürürlüğe gireceği bildirildi. İlk etapta yüzde 10 oranında vergi uygulanacak ama bu oran yıl sonuna kadar yüzde 25’e çıkacak.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in misilleme yapması halinde “vakit geçirmeksizin üçüncü aşamaya geçileceğini” söyledi. Üçüncü aşamada toplam değeri 267 milyar doları bulan Çin ürünlerine ek vergi getirilmesi öngörülüyor. Bu da 300 kalem ürün hariç, Çin’den ithal edilecek bütün malların ekstra vergilendirilmesi anlamına geliyor.

Washington’un 6 bin kalem ürünle ilgili kamuoyu yoklaması yaparak vergiden muaf tutmaya karar verdiği 300 kalem ürün arasında bluetooth cihazları, bisiklet kaskı ve çocuk güvenlik aksesuvarları gibi sağlık ve güvenlikle ilgili ürünlerle Apple’ın akıllı saatleri de var. Çin’le ticaret savaşına karşı olduğunu kamuoyuyla da paylaşan Apple’ın CEO’su Tim Cook, geçen ağustos ayında Trump ile başbaşa yemek yemişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 1 Mart’ta ilan ettiği çelik ithalatında yüzde 25, alüminyum ithalatında yüzde 10 gümrük vergisi uygulamasıyla tetiklenen ABD-Çin ticaret savaşı, Washington’ın 6 Temmuz’da Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800’den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulama kararıyla remen başlamıştı. Çin de 34 milyar dolarlık ABD ürününe yüzde 25 gümrük vergisi getirerek ABD’ye misilleme yapmakta gecikmedi. Pekin, Washington’ın geçen ay 16 milyar dolarlık ürüne daha yüzde 25 oranında gümrük tarifesi uygulama kararına da aynen karşılık vermişti. Trump’ın duyurduğu son kararla, Çin’in ABD’ye sattığı malların yarısına ek gümrük vergisi getirilmiş oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.