Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın ilk hidrojen yakıt pilli treni Almanya’da hizmete girdi

Dünyanın ilk hidrojen yakıt pilli treni, Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde seferlerine başladı. 

Coradia iLint ismi verilen tren, Fransa merkezli Avrupa demiryolu şirketi Alstom tarafından geliştirildi. Trenin hizmete girmesi nedeniyle bir açıklama yapan Alstom şirketi, trenin saatte 140 kilometre hıza ulaşabildiğini, yakıt ikmali yapmadan 1000 kilometre yol alabildiğini ve Aşağı Saksonya eyaletinde Buxtehude ve Cuxhaven şehirleri arasındaki yaklaşık 100 kilometrelik hatta hizmet vereceğini belirtirken, aracın seri üretimine henüz başlanmadığını duyurdu.

Açıklamaya göre, trenin seri üretimine orta vadede başlanacak. 2021 yılına kadar 14 hidrojen pilli trenin daha hizmete sokulması planlanıyor. Trenin en büyük avantajının ise minimum gürültü kirliliği yaratması ve emisyon yapmaması olarak görülüyor. Alstom şirketinde proje yöneticisi olarak çalışan Stefan Schrank, AFP’ye yaptığı açıklamada; Coradia treninin fiyatının diğer trenlere oranla daha pahalı olduğunu, ancak düşük işletme maliyeti nedeniyle uzun vadede dizel trenlerden çok daha kârlı olacağını söyledi.

Şirketten yapılan açıklamada, trenin çalışması için gerekli yakıt olan hidrojenin, trenin işleyeceği güzergâh üzerindeki bir istasyonda gaz halinde tutulduğu belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.