Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM: Arakan’da insanlığa karşı en ağır suçlar işleniyor

Birleşmiş Milletler’in salı günü yayınladığı raporda, Myanmar ordusu Arakanlı Müslümanlara karşı “uluslararası hukuka göre en ağır suçları” işlemekle suçladı.

BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulan 444 sayfalık rapor, 750 bin Arakanlıyı Bangladeş’e göç etmek zorunda bırakan ve soykırım boyutlarına ulaşan olayları açığa çıkarıyor. Uydu görüntüleri Kuzey Arakan’daki köylerin yüzde 40’ının boşaldığını gösteriyor.

BM heyeti, araştırma kapsamında farklı etnik ve dinsel gruplardan 875 kurban ve tanıkla görüşme gerçekleştirdi.  Kız kardeşiyle birlikte saldırıya uğrayan bir kadın, askerlerin “Sizi böyle öldüreceğiz, tecavüz ederek. Arakanlıları öldüreceğiz, burası sizin ülkeniz değil” dediğini aktardı.

Rapora göre ordu birlikleri, Min Gyi bölgesinde çocuk katliamlarına bulaştı, pek çok çocuğu ailesinden kopararak nehirlere ya da ateşe atarak öldürdü. Askerler ayrıca yüzde 80’i toplu olmak üzere çok sayıda kadına tecavüz etti. tecavüze uğrayan kadınların çoğu ya öldürüldü ya da sakat bırakıldı. Askerlerin ayrıca kadınları,yaşlıları ve çocukları evlere kilitleyip ateşe verdiği de raporun bulguları arasında.

Myanmar hükümeti suçlamaları tamamen reddederek, saldırıların Arakanlı militanlara karşı cevaben gerçekleştirildiğini iddia ediyor. BM heyeti ise cinayetlerin yaygın, sistematik ve zalimce olduğu görüşünde. Heyet Bşkanı Darusman şöyle konuştu: “Her olayın ve insan hakları ihlalinin merkezinde Myanmar ordusunun aşırı vahşetini bulduk. Her yaştan sivilin, hatta bebeklerin öldürülmesi bir terörle mücadele yöntemi olamaz. Kadınlara tecavüz etmeyi ve insanları canlı canlı yakmayı emreden hiçbir askeri emir olamaz. Olan bitenler belirli bir sivil gruba karşı iyi planlanmış, kasıtlı bir saldırı.”

BM raporunda, Güvenlik Konseyi’nin olaylara adları karışanları Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne göndermesi ya da uluslararası bir mahkeme kurulup Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing dahil olmak üzere baş sorumluların yargılanması çağrısında bulundu. Raporun çağrıları arasında, Myanmar’a silah ambargosu uygulanması ve suçlananların seyahat yasağı ve hesap dondurma gibi cezalara çarptırılması da var.

Rapora göre, ülkedeki aşırı milliyetçiler ve dini aşırılıkçılar Arakanlıları “Bengalli” göçmenler olarak adlandırıp onları Myanmar’ın Budist kimliğine bir tehdit olarak görüyor. General Min Aung Hlaing de bu görüşü onaylıyor. Hlaing, Arakan’daki operasyonların en şiddetli zamanında yaptığı bir açıklamada “Bengalli sorununun henüz bitirilmediğini” söyleyerek, hükümetin sorunu “çözmek” için çabaladığını söylemişti.

Kaynak: The New York Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.