The New York Times’ın haberine göre, ahtapotların dokunaçlarına (birçok omurgasız hayvanın başında bulunan, dokunmaya, tutmaya yarayan hareketli uzantı) ekstazi vererek bir deney gerçekleştiren bilim insanları, ahtapotların davranışlarında insanlarla ortak olan antik bir mesajlaşma sistemi buldu. Haberin özetini paylaşıyoruz.
Ahtapotlar akıllıdır; balık çalar, kavanoz açar ve birbirlerine beşlik çakabilirler. İnteraktif özellikler taşımalarına rağmen, ahtapotlar genelde asosyal davranışlar sergiler. Deneme yanılma yöntemi ve gözlem yoluyla öğrenir ve öğrendikleri şeyleri hatırlarlar.
Ahtapotların evrimleşmesinin temel yönlerini öğrenmeye çalışan bilim insanları bir deney yaparak onlara ekstazi verdi. Ekstazi insanların da aldığı bir uyuşturucu türü. Etkileri arasında sosyal tutukluğun geçmesi, korkuyu azaltması ve empati duygusu oluşturması var. Bilim insanları yaptıkları çalışmanın sonucunda, ekstazi verilen ahtapotların asosyal davranışlarını terk edip sosyallik gösterdiklerini buldu.
John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışmayı yürüten ekibin başındaki Türk bilim insanı Gül Dölen -çalışmayı Eric Edsinger ile birlikte yürütüyor- ahtapotların bizden çok da farklı olmadığını söyledi.
Deney sonucunda ayrıca, ahtapotların insanlarla antik bir mesajlaşma sistemini de paylaştığı ortaya çıktı. Buna göre iletişime geçmek yani sosyal davranışlar göstermek için korkunun azalması gerekiyor. Verilen ekstazi ile serotonin hormonu salgılanması serbest bırakılıyor. Bu ise korkuyu azaltıyor ve sosyal ilişkiler kuruluyor.
Bilim insanları MDMA adı verilen ekstazi deneyinin, beyin aktiviteleri ve sosyal davranışlar arasındaki ilişki ve insan beyninin evrimleşmesiyle ilgili önemli sonuçlar doğuracağını düşünüyor.