Maldivler’de yüzde 89.2’lik katılımla gerçekleştirilen başkanlık seçiminde zafer, yüzde 58.3’lük oy oranıyla muhalefetin ortak adayı İbrahim Muhammed Salih’in oldu. Ancak Güney Asya’nın bu küçük adalar ülkesinde Devlet Başkanı Abdulla Yamin’in koltuğunu barışçıl bir şekilde değiştirip değiştirmeyeceği belirsizliğini koruyor. BBC’de yer alan habere göre, Yamin ve taraftarlarının Çin ile yakın bağları varken, Salih’in Hindistan’dan destek alan bir politik hattı mevcut.
Maldivler’de son yıllarda politik altüst oluşlar yaşanıyor. Geçen şubat ayında Yüksek Mahkeme, muhalif dokuz kişi hakkındaki mahkûmiyet kararını bozdu. Bu siyasetçilerin içerisinde Maldivler’in sürgünde bulunan eski devlet başkanı Muhammed Naşid de yer alıyordu. Fakat ardından Devlet Başkanı Abdulla Yamin tarafından bir darbe girişimi iddiasına yanıt olarak yaklaşık 40 gün süreliğine olağanüstü hâl ilan edildi. İki yargıç tutuklandı ve mahkeme bozduğu mahkûmiyet kararlarını tersine çevirdi. Yüksek Mahkeme yargıçlarının ve Naşid’in de aralarında olduğu tutuklamalar gerçekleştirildi. Tüm bunlar, Yamin’in iktidarına yönelik herhangi bir eleştiriye karşı toleranslı olmayacağını gösterdi.
Bu şartlarda gidilen seçimlerin adil bir biçimde gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği konusunda ciddi şüpheler vardı. Seçimleri uluslararası gözlemcilerin izlemesine izin verilmedi ve dış basından az sayıda gazeteci seçimleri takip etti. Seçimlerden bir gün önce, geçen cumartesi günü, muhalefet partisi yetkililerinin evlerine polis baskınları yapıldı.
Maldivliler sandıkların önünde uzun kuyruklar oluşturdu
Üniter başkanlık sisteminin uygulandığı Maldivler’de geçen pazar günü devlet başkanlığı seçimi yapıldı. Sabah 08.00’de başlayan seçimler uzun kuyruklar sebebiyle öngörülenden 3 saat sonra, saat 19.00’da sona erdi.
Seçimlere açık bir müdahalenin olmaması ve iktidarın barışçıl bir biçimde el değiştireceği sözünün verilmesi Maldivler’de muhalefeti şaşırttı. Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, başkent Male’de muhalefet blokunun lideri Salih taraftarlarınca temkinli kutlamalar yapıldı, fakat aynı zamanda siyasi ortamda hâlihazırdaki başkanın koltuğunu barışçıl bir biçimde devretmeyeceği endişesi hâkim.
Abdulla Yamin
Salih seçim zaferini “mutluluk, ümit anı, tarihi bir an” olarak değerlendirdi ve iktidarın barışçıl bir biçimde dönüşümünü öngördü. Guardian’da yer alan haberde ise, Salih, Yamin yönetimini kast ederek “Bu çoğumuz için sürgün ve hapsi de içeren zorlu bir yolculuktu” dedi. Yamin ise seçim sonuçlarıyla ilgili henüz açıklama yapmadı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Seçimlerden önce, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler endişelerini dile getirerek, Maldivler’de sandıktan demokrasiye yönelik bir eğilim çıkmaması durumunda çeşitli yaptırımların uygulanabileceği uyarısında bulunmuştu.
Çin Yamin’i, Hindistan Salih’i destekliyor
Maldivler’deki seçim sonuçları Güney Asya bölgesi için de büyük önem taşıyor. Yamin döneminde Çin ile serbest ticaret anlaşması yapılırken Çin sermayesi Maldivler piyasasında yer buldu. Maldivler, Çin’den çok fazla sayıda turist de çekiyor. Analistlere göre Pekin, herhangi bir yönetim değişikliğinin kendi ilgi alanını etkilemesinden, Hindistan ise, Yamin’in bölgesel rakibi Çin ile yakın bağları olmasından endişe duyuyor. Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra, Hindistan hükümeti Salih’i kutladı ve iktidarın barışçıl bir biçimde el değiştirmesi temennisinde bulundu.
2 bin ada, 400 bin nüfus
Temel geçim kaynağının turizm olduğu adalar topluluğu Maldivler’de 400 binden fazla insan yaşıyor. Yüzölçümü yaklaşık 300 kilometrekare olan ülkenin iklim değişikliğinden olumsuz etkilenme riski bulunuyor.
1968’de cumhuriyetin ilan edildiği Maldivler, Hint Okyanusu’nda yaklaşık 2 bin adadan meydana gelen bir devlet. Maldivler’de 1978’den itibaren 30 yıl boyunca Mamun Abdül Gayyum devlet başkanlığı yaptı. 2008’den sonraysa yönetimi muhaliflerin lideri Muhammed Naşid’e bıraktı. 2012’de darbeyle devrilen Devlet Başkanı Muhammed Naşid, halk tarafından seçilen ilk başkan olma unvanını taşıyordu. Ülke, 2013’ten bu yana Abdulla Yamin tarafından yönetiliyordu.