Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’da 700 polis, uyuşturucu kartelleriyle iş birliği iddiası üzerine gözaltına alındı

Meksika’nın güneyindeki tatil kenti Acapulco’da 700 yerel polis, uyuşturucu kartelleriyle işbirliği yaptıkları iddiası üzerine silahsızlandırılarak gözaltına alındı. Cinayet istatistiklerine göre dünyanın en tehlikeli üçüncü kenti olan Acapulco’da güvenlik federal polis ve askeri güçlere devredilmiş durumda.

El Pais’in haberine göre şu anda plajlarıyla ünlü Acapulco’da görev başında yerel polis kalmadı. Uyuşturucu kartellerinin polise sızdığı iddiasından sonra federal polis ve silahlı kuvvetler, 700 yerel polisi silahlarına el koyarak gözaltına aldı. Yetkililer “Artan suç olayları ve yerel polisin yetersiz kalması, böyle bir kararı almamızı zorunlu kıldı” diye konuştu.

Guerrero Eyalet Savcılığı yayınladığı iki emirle Acapulco Kamu Güvenliği Sekreterliği çalışanlarını tutuklama kararı aldı. Tutuklananlar arasında cinayetle suçlanan polisler de bulunuyor. Ayrıca yüksek yetkililerden birinin de normalde polislerin kullandığından farklı silahlara sahip olduğu belirlendi.

Olayla ilgilenen Guerrero Koordinasyon Grubu’nun sözcüsü Roberto Alvarez Heredia, 700 ile 800 arası polisin silahsızlandırılarak envanterlerine el konulacağını açıkladı. Geçtiğimiz salı başlayan süreç, önümüzdeki günlerde de devam edecek. Her ne kadar geçen yıl polislerin yüzde 80’i sınavlardan geçip güvenlik sertifikası almış olsalar da operasyonla birlikte bu belgeler tekrar gözden geçirilecek.

Acapulco’da şiddet olayları birkaç aydır artışta. Memurlar, siyasetçiler ve hatta ziyaretçiler kurşunların hedefinde. Her 100 bin kişiden 106’sının cinayete uğradığı Acapulco, geçen yıl dünyanın en tehlikeli üçüncü şehri olarak kayıtlara geçmişti.

Operasyon, iktidardaki MORENA hareketinden Adela Roman’ın belediye başkanı seçilmesinden beş gün sonra gerçekleşti. Roman, Kamu Güvenliği Sekreterliği kadrolarında değişiklik yapmaması için ölüm tehditleri almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.