Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mevsim geçişlerinde sağlıklı kalabilmek için ne yapmamız gerekir? Dr. Nurhayat Gül ile söyleşi

Sonbahar mevsimi geldi, çattı. Havalar mevsim normallerinin biraz üzerinde seyretse de soğuk kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Peki, havalar soğurken hastalıklardan kendimizi korumak için neler yapmamız gerekir?

 

Sonbaharın gelmesiyle birlikte grip ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkların konusu yine gündeme geldi.  Özellikle bu hastalıklar zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmezse zatürreye ve başka ciddi hastalıklara sebebiyet veriyor. Risk altında olan gruplar, yaşlılar, çocuklar, kronik hastalıkları bulunan hastalar ve hamileler oluyor.

Mevsim geçişlerinde hastalıklara yakalanmamak için neler yapalım, nasıl beslenelim?  Tüm bu soruları Dr. Nurhayat Gül’e sorduk.

“Bağışıklık sistemini güçlendirmek gerek”

Hastalıkların en büyük sebeplerinin bağışıklık sisteminin güçsüzlüğünden kaynaklandığının altını çizen Nurhayat Gül şöyle devam etti: ‘’Virüsler her türlü vücuda girebilir, fakat hastalık yapıp yapmayacağına bizim bağışıklık sistemimiz karar verir. Bu durumda hastalanmayı kolaylaştıran faktörleri hayatımızdan çıkarmamız gerekir. Bunlardan biri üşütmemek, sıkı giyinerek gribe karşı korunmaktır. Diğeri çok fazla şekerli yiyecekler ve çok fazla tahıl ağırlıklı gıdaları tüketmemek gerekir. Bu tür gıdalar bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin dengesini bozarak bağışıklık sistemini zayıflatır.

“D Vitamini eksikliğine dikkat”

D vitamini eksikliğinin birçok hastalığa kapı açtığı gibi mevsimsel hastalıklara da sebebiyet verdiğini kaydeden Gül, D vitamini eksik olan kişilerin nezle ve gribe daha sık yakalandığını ifade etti. D vitamini alımının miktarına dikkat çeken Gül: ‘’ D vitaminini fazla alınmasının zehirli bir etkisi olabilir. Vitaminin ne kadar alınacağına doktor karar vermeli’’ dedi.

“Yeterince dinlenmek ve egzersiz yapmak çok önemli”

Yeterince dinlenmemenin bağışıklık sistemini zayıflattığını da kaydeden Gül, aynı zaman da  egzersiz yapmayanların da hastalığa yakalanma riskinin daha fazla olduğunu ifade ediyor. “Haftada 5 gün egzersiz yapmak soğuk algınlığına yakalanma riskini yüzde 50 azaltıyor. Doğal antioksidan kaynağı meyveleri ve sebzeleri tüketmemek de bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Yeşil çay da soğuk algınlığı sezonunda sizi koruyacak antiviral içerikleri barındırır. Günde bir ya da üç fincan yeşil çay içerek de gribe karşı korunmuş olursunuz. Kekik yağı yine güçlü bir koruyucudur.”

“Grip aşısı olunabilir”

Gripten korunabilmek için grip aşısı olunabileceğini söyleyen Gül şöyle devam etti: “Aşı sayesinde vücut virüsle tanışır ve savunma hücreleri üretir. Daha sonra aynı virüsle karşılaştığı zaman sizi şiddetli hastalıktan korur. Herkes aşı yaptırabilir, ama özellikle risk grubunda olan 64 yaş üstü hastaların, 7 yaş altı çocukların ve hamilelerin aşılanması önem taşıyor. Aşılar ekimin sonuna kadar yapılıyor. Ekimin sonunda yapılan aşıların bir etkisi yok.”

Röportajın tamamını dinlemek için:

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.