Son dönemde Suudi rejimini eleştiren makaleler yazmakta olan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın (@JKhashoggi) dün İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğunu ziyaretinin ardından kaybolduğu bildirildi. Arabi21 kanalına özel bir demeç veren Kaşıkçı’nın nişanlısı, gazetecinin dün 13.00 sıralarında evrak iletmek üzere konsolosluğa gittiğini ancak daha sonra kendisinden haber alamadığını duyurmuştu. Kaşıkçı’nın nişanlısı, Suudi yetkililerin kendisine gazetecinin binayı terk ettiğini söylediğini de belirtmişti ama Al Jazeera, konsolosluğun Kaşıkçı’nın kendilerini geçen hafta ziyaret ettiğini, dün ise hiç gelmediğini söylediğini yazdı. Al Jazeera, Türk yetkililerin de Suudi gazeteci için arama çalışması başlattığını bildirdi.
Washington Post’ta yazıyordu
Suudi Arabistan’ın eski istihbarat servisi başkanı Prens Türki El Faysal’a Washington Büyükelçiliği sırasında medya danışmanlığı da yapmış olan Kaşıkçı, ülkenin en tanınmış gazeteci-yazarlarından ve Washington Post’ta da köşesi bulunuyor. Kaşıkçı geçen yıl entelektüellere ve gazetecilere yönelik artan baskı ortamını gerekçe göstererek, pasaportuna el konulabileceği ya da hapse atılabileceği endişesi ile ülkesinden ayrılmıştı. Suudi gazeteci bir süredir Veliaht Prens Salman’ın reform programına ve icraatına yönelik eleştirel makaleler kaleme alıyordu.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.