Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan DNA’sının derinliklerinde Neandertallerden kalma bir savunma sistemi bulundu

The New York Times’in haberine göre, insan DNA’sında Neandertallerden kalma bir savunma sistemi bulundu. Haberin özetini paylaşıyoruz:

Afrika kökenli olanların dışında özellikle Avrupa ve Asyalıların genlerinde Neandertallerden kalma bir DNA parçası bulundu. Bu genlerin uzun zaman önce insanlar ve Neandertaller arasında tekrarlanan üreme sonucunda oluştuğu düşünülüyor. Peki, Neandertallerin yok olmasının üzerinden 40.000 yıl geçmesine rağmen bu genlerin varlığını modern insanda sürdürmesi ne anlama geliyor?

Neandertal genlerinin bazıları insanları virüslere karşı koruyor. İnsanlar 70.000 yıl önce Afrika’dan dünyaya yayıldığında grip, uçuk ve AIDS gibi virüslerle karşılaştı. Ancak Neandertaller insandan çok önce bu virüslerle karşılaşmış ve bir tür bağışıklık kazanmıştı. Vücutları söz konusu virüslere karşı daha dayanıklıydı.

Arizona Üniversitesi’nde evrim biyoloğu olarak çalışan David Enard’a göre, insanlar Neandertaller ile virüs alışverişinde bulundu ama aynı zamanda koruma sistemini de aldı. Buna göre, Neandertallerin bu hastalıklara karşı geliştirdiği savunma sistemi de insanlara geçti.

Öte yandan, bilim insanlarının yaptıkları son çalışmalara göre, Afrika kökenli olmayan Avrupa ve Asya topluluklarındaki insanların genlerinde yüzde 1 ve yüzde 2 oranında Neandertal DNA’sı bulundu. Bu genlere sahip olanlarda evrimsel bazı avantajlar da tespit edildi. Elde edilen bulgulara göre, bu genlerin çoğunda bağışıklık sistemini güçlendiren proteinlerin üretimi ile ilgili bazı kodlar var. Neandertallerin bazı enfeksiyonlara karşı bağışıklıklarının daha güçlü olması ve bunun insanlara genetik olarak aktarılması ile ilgili daha fazla çalışma yapılması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.