Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kayıp Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz: “Cemal, ‘Belki gitmesem daha iyi’ demişti”

2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra bir daha haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbeti belirsizliğini koruyor. Evlilik belgelerini almak için başkonsolosluğa gittiğinde Cemal Kaşıkçı’yı dışarıda bekleyen nişanlısı Hatice Cengiz, Kaşıkçı’nın köşe yazıları yazdığı Washington Post gazetesine konuştu. İki sivil polisin eşlik ettiği Hatice Cengiz, “Artık yaşadığımı hissetmiyorum. Uyuyamıyorum, yemek yiyemiyorum” dedi.

36 yaşındaki Hatice Cengiz’in evlenmeyi planladığı Cemal Kaşıkçı’yı son görüşünün üzerinden neredeyse bir hafta geçti. Cengiz, Kaşıkçı’nın başkonsolosluktan içeri girdikten sonraki kayboluşuyla ilgili konuşan tek görgü tanığı. 59 yaşındaki Suudi gazeteciden, nişanlısını kendisini beklemek üzere dışarıda bırakıp başkonsolosluğa girdiğinden beri haber alınamıyor.

Hatice Cengiz, olayı izleyen dünyanın geri kalanı gibi, Kaşıkçı’nın yaşayıp yaşamadığını bilmiyor. Türkiye’deki yetkililer, 15 kişiden oluşan Suudi bir ekibin olaydan önce iki uçakla İstanbul’a geldiğini ve olay sırasında başkonsoloslukta olduğunu ifade etti. İstanbul polisi, Hatice Cengiz’in ikinci kez ifadesine başvurdu ve DNA örnekleri için Cemal Kaşıkçı’nın kıyafetlerini ve kişisel eşyalarını aldı.

Türkiye’deki yetkililerin iddialarına karşılık, Suudi yetkililer Kaşıkçı’nın başkonsolosluğu arka taraftaki girişten tek başına terk ettiği konusunda ısrarcı fakat bu yönde bir kanıt sunulmuş değil. Washington Post gazetesi ise, Kaşıkçı’nın başkonsolosluğa giriş anının gözüktüğü kamera kaydı görüntüsüne ulaştı ve bunu kamuoyuyla paylaştı.

Daha önce Suudi yönetimine yakın olan gazeteci Cemal Kaşıkçı, son bir senede rejimi ciddi şekilde eleştiren gazetecilerden biri hâline gelmişti. Tutuklanma endişesiyle bir süredir ABD’nin Virginia eyaletinde yaşayan Kaşıkçı, Washington Post için köşe yazıları kaleme alıyordu.

Kaşıkçı’nın girdikten sonra kaybolduğu İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nun çevresinde en az altı tane kapalı devre kamera bulunuyor. Kaşıkçı’nın başkonsolosluktan içeri girerken çekilmiş görüntüsü, polis tarafından ifadesi alınırken Hatice Cengiz’e gösterilip fotoğraftakinin Kaşıkçı olduğu teyit ettirildi. Başkonsolosluğun arka girişini ve garajını izleyen en az dört kamera var.

Doktora öğrenimini sürdüren Hatice Cengiz, olayın yaşandığı gün dersine gitmeyip Kaşıkçı’ya eşlik etmek üzere başkonsolosluğun önüne kadar geldi. Bir konferansta tanışan ve evlenmeyi planlayan çift için, Kaşıkçı, İstanbul’da bir ev almıştı ve evi daha yeni döşemişti.

Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasından sonra, internette Suudi destekçisi hesaplar, Cengiz’in “Suudi Arabistan’ın itibarını sarsmak için kurulan komplonun parçası olduğu”na dair iddialar ortaya attı.

Kaşıkçı’nın başkonsolosluğa gidişlerinde huzurlu bir ruh hâlinde olduğunu söyleyen Cengiz, asıl daha önceki gidişlerinde Kaşıkçı’nın gergin olduğunu ve “Belki gitmesem daha iyi” dediğini fakat daha sonra fikrini değiştirdiğini anlattı. Kaşıkçı’nın Türkiye vatandaşı bir kadınla evlenebilmek için, başkonsolosluktan daha önceki eşinden boşandığını kanıtlayacak bir belge alması gerekiyordu. İlk gidişinde başkonsolosluğa belgelerini teslim eden Kaşıkçı’ya sonraki hafta tekrar gelmesi söylendi.

Çift, 2 Ekim Salı günü saat 13 sıralarında başkonsolosluğa geldi. Dışarıda bekleyen Hatice Cengiz, saat 16’yı gösterdiğinde artık bir şeylerin ters gittiğini anladı. Başkonsolosluğun kapanma saati 15:30’du. Görevliye Cemal Kaşıkçı’nın nerede olduğunu soran Cengiz, başkonsolosluğu da arayarak nişanlısını sordu ve kapıda beklediğini söyledi. Biri kapıya geldi ve Cengiz’e “İçeride kimse yok” dedi.

Kaşıkçı’nın içeri girmeden verdiği tavsiye üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti’deki danışmanı Yasin Aktay’ı arayan Cengiz, polise de durumu bildirdi. Washington Post’a konuşan Cengiz, “Nişanlısı olarak, Cemal’e yakın biri olarak, Cemal’e âşık biri olarak, hükümetimden, ona ne olduğuna dair bilgi istiyorum” dedi.

“Cemal’in başkonsolosluktan nasıl ve ne zaman çıktığını kanıtlamak Suudi Arabistan’ın sorumluluğu” diyen Cengiz, Kaşıkçı’nın kendisine attığı son telefon mesajını da gösterdi: “Bu ev güzel, tıpkı sahibi gibi.”

“Umudumu yitirmiyorum” diyen Hatice Cengiz sözlerine şöyle devam etti: “Umarım ona ne olduğunu bir an önce öğrenirim. Hâlâ yaşıyor olduğunu umuyorum. Ama bilmem gerekiyor: Cemal nerede?”

Kaynak: Washington Post

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.