Ölüm mangaları tarafından infaz edilen El Salvadorlu solcu piskopos Romero, Papa Francis tarafından aziz ilan edildi

1980 yılında San Salvador Başpiskoposu görevini yürüttüğü sırada sağcı militanlar tarafından öldürülen El Salvadorlu din adamı Oscar Romero, Papa Francis tarafından “aziz” ilan edildi.

Oscar Arnulfo Romero, yoksulluk ve sömürüyle mücadeleyi amaç edinmiş olan Latin Amerika’daki “Kurtuluş Teolojisi” hareketinin önde gelen isimlerinden biriydi. 1977 yılında getirildiği San Salvador Başpiskoposluğu görevini yürütürken, 24 Mart 1980’de bir ayin sırasında kalbinden vurularak öldürülen Romero, El Salvador’daki askeri rejime karşıt tavırlarıyla biliniyordu. Romero suikaste kurban gitmeden bir gün önce radyoda yaptığı konuşmada ordu ve polise, “şiddet kullanmaya son verme çağrısı” yapmıştı.

Romero’nun “aziz” ilan edilmesi ise uzun bir sürecin sonunda gerçekleşebildi. Katolik Kilisesi içerisindeki muhafazakâr bir grup, Vatikan tarafından sıcak bakılmayan Kurtuluş Teolojisi grubunun üyesi olduğu ve dini değil siyasi sebeplerle öldürüldüğü için Romero’ya aziz unvanının verilmesine karşı çıkıyordu. Ancak Papa Francis, göreve geldiğinden bu yana Romero’nun aziz ilan edilmesi gerektiğini dile getiriyordu.

Kurtuluş Teorisi: Yoksulluk kader değil

Latin Amerika’da yaygınlık kazanan Kurtuluş Teolojisi hareketi, Katolik Kilisesi’nin yerleşik görüşünün aksine yoksulluğun Tanrı vergisi ve kader olmadığını, sorunun kökeninde insan yapısı olan adaletsizliklerin yattığını savunuyor. Bu yüzden de bu hareketin taraftarları, Katolik Kilisesi’ndeki muhafazakâr kanat tarafından Sosyalizm ve Marksizme yakın olmakla itham ediliyor.

Öte yandan, Vatikan’daki San Pietro Meydanı’nda yapılan dünkü ayinde Başpiskopos Romero’nun yanı sıra, 1963-1978 yılları arasında papalık yapan “6. Paulus” unvanlı Giovanni Batista Montini, iki rahip, iki rahibe ve genç yaşta ölen İtalyan bir işçi de Papa Francis tarafından “aziz” ilan edildi. Özellikle 6. Paulus, görev yaptığı dönemde Katolik Kilisesi’nde çeşitli reformlar yapmış, ancak bu reformlar Kilise içindeki bazı muhafazakâr grupların tepkisini çekmişti. 6. Paulus o dönemden beri Kilise içinde tartışmalı bir isim olarak anılıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.