Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uçuş süreleri uzadıkça havadaki lüks artıyor

Singapur Havayolları, New Jersey’deki Newark Havalimanı’ndan Singapur’a ilk uçuşunu geçen hafta gerçekleştirdi. 18 saati aşan dünyanın bu en uzun mesafeli uçak yolculuğu, havayolu şirketlerinin bulutların üzerinde sunduğu hizmetleri yeniden ön plana çıkardı.        .

New York Times’tan Elaine Glusac’in haberini aktarıyoruz.

Dünyanın en uzun uçak yolculuğu, geçen perşembe günü, Asya kıtasında yer alan Singapur’dan Amerika Birleşik Devletleri’nin New Jersey eyaletine gerçekleşti. Aradaki mesafe 15 bin 300 kilometre (İstanbul-New York arasındaki 8 bin kilometre mesafenin yaklaşık iki katı), uçuş süresi ise 18 saat 30 dakikaydı.

Bunun gibi uzun mesafeli uçuşların sayısı gün geçtikçe artıyor. Katar Havayolları’nın 14 bin 500 kilometrelik Doha-Auckland uçuşu, 17 saat 30 dakika sürüyor. Avustralyalı Qantas Havayolları, Londra’dan Avustralya’nın Perth şehrine yaklaşık 17 saatte uçuyor. Peki, yolcular havadaki bu uzun süreyi nasıl geçiriyor? Havayolu şirketleri yolculara neler sunuyor?

Daha sağlıklı yemekler ve uyku stratejileri 

Singapur Havayolları, Newark-Singapur uçuşu için dünyanın önde gelen sağlıklı yaşam şirketi Canyon Ranch ile anlaştı. Buna göre business sınıfı yolcuları, Newark-Singapur rotasında, Canyon Ranch’in diyetisyenlerinin özel olarak hazırladığı menülerden yiyebiliyor. Bu yemekler karides seviçeden kurutulmuş organik tavuğa ve kabak eriştesine kadar lezzet ve kalori anlamında çeşitlilik gösteriyor.

Bunun yanında yolcuların önlerindeki ekranlarda Canyon Ranch’in uzman fizyologlarının hazırladığı esneme egzersizleri bulunuyor. Yine aynı ekranda nasıl uyunması gerektiği ile ilgili makaleler yer alıyor.

Rahatlama ve yoga 

Qantas Havayolları, Perth-Londra arasında 17 saatlik seferler başlatırken, Perth Havalimanı’nda nefes alma ve esneme derslerinin verileceği bir bekleme salonu (lounge) kurdu. Saat farkına uyum sağlamayı kolaylaştıracak terapi alanları, insanların susuz kalmamaları için meyveyle demlenmiş sular ve bitki çayları da burada sunuluyor.

Antrenman salonları, barlar ve çocuk odaları

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli havayolları Etihad ve Emirates’in sunduğu hizmetler de hayli heyecan verici. Etihad’ın otel odasını andıran koltukları ve Emirates’in sunduğu duş hizmeti, birinci sınıfta seyahat eden yolcuları mutlu ediyor.

Qantas Havayolları’nın yaptığı Project Sunrise isimli araştırmada uçuş sürelerinin 2022 yılına gelindiğinde 20 saati bulabileceği belirtiliyor. Şirket bu yüzden, filolarındaki uçaklara çalışma salonları, çocuk odaları, barlar ve antrenman salonları kurmayı düşünüyor.

Antrenman salonu gibi lüks hizmetler, yalnızca business ve birinci sınıf yolcuların kullanımında olacak gibi gözüküyor. Çünkü araştırmacılar bu hizmetlerin para getirmediği sürece anlamsız olacağını belirtiyor. Ancak Qantas Havayolları ekonomi sınıfı için de uyku ranzaları, yürüme ve esneme alanları yapmayı planlıyor.

Uçuş sürelerini kısaltmak için de çalışmalar yapılıyor

Bu arada uzun mesafeli yolculukların artması bir hayalin de yeniden canlanmasına sebep oldu. Bundan 15 yıl önce, uçuş süresini büyük oranda kısaltan Concorde uçuşları, başta güvenlik gerekçesiyle sona erdirilmişti. Ancak ABD’nin Denver şehrinde faaliyet gösteren Boom adlı şirket, 55 yolcu kapasiteli süpersonik (sesten hızlı) uçak geliştiriyor. Çalışmalar başarılı olursa, New York-Londra arası 7 saat yerine, 3 saat 15 dakikada katedilebilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.