Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afrika’nın en genç milyarderi 10 günlük esaretten sonra serbest

1.5 milyar dolarlık servetiyle Afrika’nın en genç, Tanzanya’nın ise tek milyarderi olan 43 yaşındaki Muhammed Dewji, kendisini 10 gün boyunca alıkoyan kişiler tarafından cumartesi günü serbest bırakıldı. 

11 Ekim’de, Darüsselam’daki Colosseum Oteli’nin spor salonundan çıktığı sırada kaçırılan ve o günden beri haber alınamayan Dewji, serbest bırakıldığını Twitter hesabından yaptığı paylaşımla doğruladı: “Eve dönebildiğim için Tanrı’ya şükrediyorum. Tüm Tanzanyalı dostlarıma ve benim için dua eden, dünyanın her yerindeki insanlara teşekkür ediyorum. (…) Polis güçleri de dahil olmak üzere Tanzanyalı yetkililere teşekkür ederim.”

Darüsselam’ın Yerel Polis Şefi Lazaro Mambosasa da daha önce gazetecilere, genç milyarderin Gymkhana spor kulübü yakınlarında bulunduğunu ve fiziksel sağlık durumunun iyi olduğunu bildirmişti. Dewji’yi kaçıranlardan biriyle konuşan polis, bu kişinin lehçesinden dolayı faillerin Güney Afrikalı olabileceğinden şüpheleniyordu. Polis yetkilileri, daha önce de iki beyaz adamın şüpheliler arasında olduğunu söylemişti.

Serbest bırakılmasının ardından Dewji’nin fidye için kaçırılmış olabileceği iddiaları gündeme geldi ancak herhangi bir fidyenin ödenip ödenmediği meçhul. Güvenlik kameralarında, Dewji’nin iki maskeli adam tarafından kaçırıldığı, adamların bu sırada havaya ateş açtığı görülüyor.

Bu haftanın başında ailesi, Dewji’nin bulunması için bilgi verebilecek herkese 1 milyar Tanzanya şilini (yaklaşık 25 milyon TL) ödemeyi vaat etmişti. Daha önce vekillik de yapmış olan Dewji, babası tarafından 1970’lerde kurulmuş olan ve Tanzanya’nın en büyük şirketi  METL Group’un başında bulunuyor. 12 Afrika ülkesinde faaliyet gösteren şirketin imalat, tarım, gayrımenkul, lojistik ve finans gibi farklı alanlarda yatırımları bulunuyor. Şirketin açıklamış olduğu yıllık 1.5 milyar dolarlık geliri, Tanzanya GSYH’sinin yüzde 3.5’inden fazlasını teşkil ediyor.

Georgetown Üniversitesi mezunu 43 yaşındaki Dewji, 1.5 milyar dolarlık net geliriyle Forbes’e göre Afrika’nın en genç, Tanzanya’nın ise tek milyarderi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.