Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaşıkçı soruşturmasını yürüten Suudi savcı: “Planlı cinayet” dedi

Suudi Arabistan’da yürütülen Cemal Kaşıkçı soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Buna göre, soruşturmayı yürüten Suudi savcı ortada bir cinayet olduğunu ve bunun planlı olduğunu açıkladı. ABD’nin, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bulguları incelemek ve yetkililerle görüşmek üzere Türkiye’ye gönderdiği CIA Direktörü Gina Haspel’in, Suudi gazetecinin İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine ilişkin var olduğu söylenen ses kaydını dinlediği ileri sürüldü. Washington Post gazetesinin, Haspel’in ziyaretinin detaylarını bilen yetkililere dayandırdığı habere göre, söz konusu ses kaydı, Riyad’ın cinayetten sorumlu tutulmasına olanak sağlayacak “inandırıcılıkta” bulunmuş.

CIA eski Başkanı John Brennan ise Veliaht Prens Muhammet bin Salman’ın cinayet planları hakkında önceden bilgi sahibi olduğundan şüphesi olmadığını söyledi.

ABD Kongresi’nde silah satışlarını durdurma önerisi

ABD Kongresi’nde her iki partiden bir grup milletvekili, Kaşıkçı cinayetine misilleme olarak Suudi Arabistan’a silah satışlarının durdurulması için bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, güvenlik danışmanlığı hizmetlerinin, istihbarat paylaşımının, eğitim ve ekipman sağlanmasının durdurulmasını öngörüyor.

Yorumcular tasarının tartışılmasının Kasım ayındaki ara seçimlerin sonrasına bırakılacağı fikrinde.

Muhammed bin Salman’dan Hariri “esprisi”

Muhammed bin Salman, “çölün Davos’u” olarak adlandırılan ve Kaşıkçı cinayetinden sonra pek çok hükümetin ve ünlü iş adamının katılmaktan vazgeçtiği Gelecek Yatırım İnisiyatifi konferansına katılmak üzere Riyad’a gelen Lübnan Başbakanı Saad Hariri hakkında “umarım kaçırılma dedikoduları tekrar yayılmaz” dedi.

Yaptığı “Espriden” sonra kahkahalara boğulan Prens, sonrasında yanında oturan Hariri’ye gülümseyerek onun elini sıktı.

Veliaht Prens: “Kaşıkçı cinayeti iğrenç bir suç”

Cinayete dair üç haftalık sessizliğini bozan Prens, Suudi gazetecinin öldürülmesinin “iğrenç bir suç” olduğunu söyledi. Prens sözlerine, “Tüm dünyaya tüm faillerin cezalandırılacağını ve adaletin her şeyin üzerinde olduğunu göstermek için iki ülkenin [Türkiye ve Suudi Arabistan] iş birliği içinde bulunduğunu göstereceğiz.”

Bu, Kaşıkçı’yı öldüren ekipte korumalarının da bulunduğu ortaya çıkan Prens’in cinayete dair söylediği ilk sözler. Açıklamanın ABD Başkanı Donald Trump’ın “Prens’in cinayetin arkasında olabileceğini” söylemesinden bir gün sonra geldi. Dün yaptığı açıklamada Trump, “eğer biri cinayeti önceden biliyor olsaydı, bu Muhammed bin Salman olurdu” sözlerini kullanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.