Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: İsrail Suudi Arabistan’a 250 milyon dolarlık casusluk teknolojisi sattı

İsrail’in Suudi Arabistan’a 250 milyon dolarlık casusluk teknolojisi sattığı iddia edildi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Al Khaleej haber sitesinde yer alan bilgilere göre, aralarında resmi ilişki bulunmayan iki ülke, perde arkasında yürürttükleri gizli görüşmelerle, İsrail’in en sofistike istihbarat sistemlerinin Krallığa satışı için anlaştı.

Jerusalem Post gazetesi, Al Khalej’inkine dayanarak verdiği haberinde söz konusu sistemlerin Suudi Arabistan’a çoktan teslim edildiğini ve Suudi teknik ekiplerin de kullanımları için eğitim aldıklarını yazdı. Washington ve Londra’da Avrupalı bir aracı eşliğinde yapıldığı söylenen söz konusu gizli görüşmelerde, taraflar stratejik askeri bilgi alışverişinde de bulunmuşlar.

Al Khalej geçen eylül ayında da Suudi Arabistan’ın İsrail’den Demir Kubbe olarak bilinen füze savunma sistemini satın aldığını bildirmişti. Suudi Arabistan, İsrail’i resmi olarak tanımıyor. Ama haberde de görüldüğü üzere, bu durum iki ülkenin -özellikle de Veliaht Prens Muhammed bin Salman ülkenin fiili yöneticisi olduktan sonra- sıkı ilişkiler kurmasına engel değil. Nitekim Veliaht Prens’in İsrail Savunma Bakanlığı’nı bizzat ziyaret ettiği de iddia ediliyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot da Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin genelkurmay başkanları ile ekim ayı ortasında, Washington’daki terörle mücadele konferansında bir araya gelmişti.

(Photo by STRINGER / AFP)

İran’a husumetlerinin birleştirici gücüyle, Riyad gibi, resmi olarak tanımamakla birlikte İsrail’le
müttefik ilişkisi geliştiren bir diğer ülke de Birleşik Arap Emirlikleri. İsrail Spor ve Kültür Bakanı Miri Regev judo turnuvasını izlemek üzere hafta sonunu Dubai’de geçirdi. Müsabakalar sırasında İsrail milli marşı da ilk kez bu ülkede kamuya açık ortamda çalınmış oldu. Regev de Abu Dabi’deki dünyanın üçüncü büyük camisi Şeyh Zayed’i ziyaret eden ilk İsrailli bakan unvanını aldı. Filistinliler ve Müslümanlar aleyhinde ırkçı yorumları ile tanınan Miri Regev’in ziyareti sosyal medyada ise epey sert eleştirilere konu oldu:

https://twitter.com/Brasco_Aad/status/1056845337133019136

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.