Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Brezilya’nın yeni devlet başkanı Jair Bolsonaro’yu selamladı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Jair Bolsonaro’nun Brezilya’nın yeni devlet başkanı seçilmesini “pozitif bir işaret” olarak değerlendirdi ve “tiranlık troykası” olarak nitelendirdiği Venezüela, Küba ve Nikaragua’ya karşı yeni bir ittifakın sinyallerini verdi.

The Guardian’da yer alan habere göre, geçen perşembe günü Miami’de yaptığı konuşmada Bolton, ABD’nin Venezüela ve Küba’ya yeni yaptırımlar uygulayacağını belirtti. Bu yaptırımlar ABD vatandaşlarının Venezüela altınıyla ticarete dahil olmalarını yasaklamayı da kapsıyor.

Bolton, Venezüela ve Küba’ya ek yaptırımların yanı sıra, Küba askeri ve istihbarat servisi ile ilişkisi olan ya da fonlanan iki düzine kişinin ve tüzel kişiliğin de yaptırım listesine eklendiğini belirtti.

Bolton konuşmasını, seçmenlerinin önemli bir kısmını Küba ve diğer Latin Amerika ülkelerinden gelen göçmenlerin oluşturduğu Florida’daki ara seçimlerden birkaç gün öncesinde gerçekleştirdi. Kolombiya’da ve Brezilya’daki son seçimlerde alınan sonuçları pozitif işaretler olarak değerlendiren Bolton, bu sonuçların ayrıca, serbest piyasa ilkeleri konusunda büyüyen bölgesel taahhüdü gösterdiğini vurguladı. Bolton “Bu yarımkürede totaliterlik, sosyalizm ve baskının yıkıcı güçleriyle de karşı karşıyayız” dedi. Bolton bahsedilen üç ülkeyi bölgesel istikrarsızlığın ve yoğun insani acıların sebebi olarak görüyor.

Venezüela ekonomisinin çökmesinin komşu ülkelere yaklaşık 2 milyon insanın göç etmesine sebep olduğunun belirtildiği haberde, Nikaragua’da da Devlet Başkanı Daniel Ortega’ya karşı yapılan protestolarda yüzlerce insanın öldürüldüğü bilgisine yer verildi.

Bolton’un konuşması Latin Amerika’da tansiyonun yükseldiği bir döneme denk geldi. Bu haftanın başında Kolombiya Dışişleri Bakanı Carlos Holmes Trujillo, Brezilya basınında yer alan Kolombiya’nın Venezüela lideri Maduro’yu devirmek için Bolsonaro ile birlikte güç kullanacağı haberlerini inkar etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.