Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oxford-Reuters ortak araştırması: “Türkiye’de halkın yarısı medyaya güveniyor, yarısı güvenmiyor”

Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün bugün açıklanan Türkiye Dijital Haber Raporu’na göre; Türkiye’de televizyon birincil haber kaynağı olmayı sürdürüyor. Rapora göre; Türkiye’de haberlere akıllı telefon üzerinden ulaşım oranı ilk kez masaüstü bilgisayarlardan ulaşma oranını geride bıraktı.

37 ülkeden 74 bin kişiyi kapsayan Reuters Enstitüsü 2018 Dijital Haber Raporu’ndaki verilere dayandırılan ve Servet Yanatma tarafından hazırlanan Türkiye raporuna göre; online haberlere ulaşan kullanıcıların çoğunluğu halen geleneksel medya gruplarına ait haber sitelerini kullanıyor.

Raporda yer alan bazı önemli bulgular ise şöyle:

  • Televizyon, Türkiye toplumunda en önemli haber kaynağı olma özelliğini sürdürüyor. Rapora göre; insanların yüzde 48’i televizyonu birincil haber kaynağı olarak kullanırken, sosyal medya yüzde 39 ile ikinci sırada yer alıyor.
  • Radyo yüzde 7 ve yazılı basın yüzde 6 ile haber erişimi konusunda düşük paylara sahip.
  • Geleneksel medya kurumlarına bağlı olmadan faaliyet gösteren dijital haber kaynaklarının kullanım oranı sadece yüzde 7.
  • Sol görüşlü kişilerin yüzde 45’i sosyal medyanın da dahil olduğu online haber kaynaklarını birincil haber erişim kaynağı olarak kullanırken, sağ görüşlülerde birinci haber erişim kaynağı yüzde 59’la televizyon.
  • Habere erişim için kullanılan araçlar konusunda akıllı telefonların kullanım oranı son üç yıl içerisinde yüzde 28’den yüzde 43’e yükseldi. 18-24 yaş arası kişilerde akıllı telefonu habere ulaşmak için kullananların oranı yüzde 53.
  • Habere erişimde en çok tercih edilen kanal Fox Tv. Fox Tv’yi, CNN Türk, NTV ve TRT izliyor.
  • CNN Türk, Hürriyet, Mynet, NTV ve Sözcü en çok tercih edilen online haber siteleri.
  • Medyada yer alan haber kaynaklarına güven konusunda, bu kaynaklara güvenenlerin oranı (yüzde 38), güvenmeyenlerin oranına (yüzde 40) hayli yakın. Rapora göre bu durum; Türkiye toplumundaki politik kutuplaşmanın göstergelerinden biri.
  • 18-24 arası yaş grubu, medyaya güven konusunda yüzde 28’lik oranla, en düşük güven oranına sahip yaş grubu olarak öne çıkıyor.
  • Rapora göre; bazı haberlerin yalnızca siyasi ve ticari maksatlarla üretildiğine inananların oranı yüzde 49. 2018 Dijital Haber Raporu’nun kapsamına giren 37 ülkenin bu konudaki ortalaması ise yüzde 26.
  • Rapora göre; Türkiye’de online platformlarda görüşlerini açıkça dile getirdikleri takdirde resmi kurumlarla sorun yaşayacaklarını düşünenlerin oranı yüzde 65. Bu oran araştırmanın yapıldığı 37 ülke arasında en yükseği.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.