Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Piramitlerin sırlarını çözebilecek yeni keşif

The Guardian’ın haberine göre, Mısırbilimci arkeologlar kazı yaparken rastlantı eseri bir rampa buldular. Bu rampanın piramit taşlarını kaldırmak ve taşımak için kullanıldığı belirtiliyor. Haberin özetini paylaşıyoruz:

Bir grup arkeolog bir Mısır taşocağında çalışırken tesadüf eseri Mısır piramitlerinin yapımını açıklayabilecek bir keşifte bulundu. Arkeologların bulduğu şey ise bir taş rampa. Bunun üzerinde çeşitli merdivenler ve taşların yerleştirilebileceği delikler olduğu tespit edildi. Eğer bu rampa taşların yer değiştirmesi için kullanılıyorsa, piramitlerin ve büyük anıtların yapımı tahmin edilenden önce bitmiş bile olabilir.

Taş rampaların piramit inşaasında kullanıldığı hipotezi daha önce de ileri sürülmüştü. Ancak Fransız ve İngiliz arkeologların yaptığı son keşifteki rampanın çok daha dik olduğu ifade ediliyor. Öte yandan rampanın her iki yanında bulunan delikler ve merdivenler sayesinde rampanın her iki tarafından da çekildiği ve taşıma kolaylığı sağladığı düşünülüyor. Daha önce bu tür rampaların sadece ön taraftan çekildiği tahmin ediliyordu.

Araştırmacılar bu rampada insan emeğinin yoğun olarak kullanılabilme kapasitesinden ötürü, taşların sanılandan daha kısa sürede taşınmış olabileceğini belirtiyor. Bunun önemli bir keşif olabileceğinin altını çizen uzmanların ekim ayında yaptıkları bu buluşun ayrıntıları önümüzdeki aylarda bilimsel bir dergide yayınlanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.