Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray’da sular durulmuyor: Melania Trump’ın çağrısından sonra üst düzey yetkilinin görevden alınması bekleniyor

Beyaz Saray’da entrikaların ardı arkası kesilmiyor. Guardian gazetesi dün yayımladığı bir haberde, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Mira Ricardel’in, First Lady Melania Trump ile arasındaki bir tartışmadan sonra görevden alınmasının beklendiğini yazdı. İddialara göre Melania Trump, haftalardır eşi Donald Trump’ı Ricardel’in kendisi hakkında olumsuz haberler sızdırdığı konusunda uyarıyordu.

First Lady’nin iletişim direktörü Stephanie Grasham konuya dair açıklamasında “First Lady, [Ricardel’in] Beyaz Saray’da hizmet etme onuruna layık olmadığı fikrinde” dedi. Açıklama, Ricardel’in henüz birkaç saat önce Başkan Donald Trump ile bir etkinlikte görüntülenmesinden sonra geldi.

Ricardel, Melania Trump’un iletişim direktörünün açıklamasından saatler önce Trump ile bir etkinlikte görüntülendi.

Melania Trump bu hareketiyle, ABD’de First Lady’lerin siyasete karışmamasına yönelik temayüllere aykırı hareket etmiş oldu.

John Bolton’un geçen nisan ayında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanlığına terfi etmesiyle Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcılığına atanan Ricardel ile First Lady’nin ekibi arasında bir koltuk tartışması yaşandı. İddialara göre, Melania Trump’ın Afrika ziyareti sırasında uçakta meydana gelen tartışmada, First Lady’nin uçağında kendisine koltuk ayırmadığını öğrendikten sonra Ricardel, gelecekteki ziyaretler için kaynak sağlamama tehdidinde bulundu.

New York Times (NYT) gazetesi ise, Ricardel’in tartışmadan sonra Melania Trump’a en yakın isimlerden Lindsay Reynolds dahil olmak üzere First Lady’nin yardımcılarına suçlamalarda bulunduğunu, sonrasında First Lady’nin Beyaz Saray Sekreteri John Kelly’le konu hakkında konuştuğunu ve Kelly’nin durumu Ricardel’in görevine atanmasını sağlayan Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’a bildirdiğini yazdı.

Ricardel’in etrafında dönen drama, Trump’ın yönetimde yapacağı muhtemel değişiklikler üzerine spekülasyonların tam ortasında geldi. NYT, yönetimdeki muhtemel değişiklikler üzerine başka bir haberinde, Trump ve ailesinin ara seçimlerden sonra yönetimde değişiklikler yapmayı planladığını gündeme getirdi.

Başkan’a yakın üç kişi, Trump’ın Ulusal Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen’i görevinden almasının kesin olduğunu bildirdi. Fakat Beyaz Saray içinde Trump’ın Nielsen’i görevden almakla asıl amacının, Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’i istifa etmeye zorlamak olduğu konuşuluyor. Kelly’nin yerine en kuvvetli aday olarak Trump’ın damadı Jared Kushner ve kızı Ivanka Trump’la iyi ilişkiler içinde olan Nick Ayers gösteriliyor. Ayers hakkında Donald Trump Jr. Ayers’i, aile üyelerinin başkaları için genelde kullanmadığı bir ifade olan “işinin ehli” ifadesini kullanmıştı.

Ulusal Güvenlik Bakanı Nielsen, Trump’ın göçmen politikasını uygulamakta gevşek davranmakla suçlanıyor.

Kişisel tartışmalara girmekten nefret eden Donald Trump, atadığı kişileri uzun süre görevde tutmamasıyla tanınıyor. Trump aylardır, göçe sıfır tolerans politikasını doğru düzgün uygulamamakla suçladığı Nielsen’ı sık sık hedef tahtasına koymuştu. Beyaz Saray Sekreteri Kelly ise suçlamalara karşı Nielsen’i her zaman savundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.