Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’den Venezüela’ya kitle gözetim teknolojileri ihracı: Yeni kimlik kartlarıyla vatandaşların bilgileri kayıt altına alınıyor

Çin telekom devi ZTE, devletin vatandaşlar hakkında her türlü bilgiye erişmesini sağlayacak yeni kimlik kartı teknolojisini Venezüela hükümetiyle paylaşıyor. Reuters’ın haberine  göre, “anavatan kartı” adı verilen kartın sosyal yardımları, vatandaşların siyasi görüşlerine bakarak yönlendiriyor olması pek çok Venezüelalıyı endişelendiriyor.

Nisan 2008’de eski Venezüela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Adalet Bakanlığı’ndaki meslektaşlarıyla görüşmeleri için bir delegasyonu Çin’in teknoloji merkezlerinden Shenzhen’e gönderdi. Venezuela delegasyonundan bir yetkiliye göre ziyaretin amacı, Çin’in ulusal kimlik kartı programının nasıl çalıştığını öğrenmekti.

Çin’de “sosyal kredi programı” adı altında kullanılan kimlik kartlarıyla vatandaşların sosyal, ekonomik ve siyasi davranışları takip edilebiliyor. Kartların veri tabanını kullanarak devlet, vatandaşların banka hesaplarına ve oy verip vermedikleri gibi bilgilere ulaşabiliyor.

Venezüela hükümetinin vatandaşların banka hesapları, aldıkları devlet yardımları, sosyal medya aktiviteleri, parti üyelikleri ve oy verip vermedikleri gibi bilgileri takip edebildiği kartları vermeden önce vatandaşlara siyasi eylemler ve sosyal medya hesaplarına dair sorular sorduğu iddialar arasında.

Reuters’e konuşan delegasyon üyesi Anthony Daquin, sistemi ilk öğrendiğinde hissettiği hayretin zamanla yerini korkuya bıraktığını söylüyor. Sonraki yıl endişelerini Venezüelalı yetkililere dillendirdiğinde istihbarat ajanları tarafından dövülüp tutuklanmış. İşkencelerde birkaç dişini kaybeden Daquin vatana ihanetle suçlanmış ve ülkeden kaçmak zorunda kalmış.

Bir zamanlar Adalet Bakanlığı İstihbarat Güvenliği Başdanışmanı olan Anthony Daquin, devletin amacının vatandaşları kontrol altında tutmak olduğunu dillendirdi.

 

Chavez zamanında başarısızlığa uğrayan proje şimdi tekrar gündeme alındı. Nicolas Maduro iktidarı şimdi kart sahiplerinin bilgilerini ortak bir veri tabanına aktaran “anavatan kartı” adı verilen bir kartı kullanıma soktu. Reuters tarafından gözden geçirilen sözleşmelere göre, Venezüela 70 milyon dolarlık bir plan kapsamında ZTE’yle anlaştı ve ZTE çalışanlarından oluşan bir ekip, Venezüela devleti için çalışmaya başladı.

ZTE’de en büyük hisse sahibi bir kamu şirketi. Ayrıca, Çin devleti şirketin en büyük müşterilerinden. ZTE önceden ABD ambargolarını delip, Kuzey Kore ve İran’a telekomünikasyon ekipmanı sattığı için ABD Ticaret Bakanlığı’na 1 milyar dolar ödemek zorunda kalmıştı.

Kartların Maduro hükümetince vatandaşları takibe almak ve halkın çoğunun hayatta kalmak için muhtaç olduğu sosyal yardımları yandaşlarına dağıtmak için kullandığı iddiaları, açlığın ve hastalığın kol gezdiği ülkede kaygılara sebep oldu. Reuters’in konuştuğu ZTE Venezüela’nın yöneticisi Su Çingfeng, anlaşmayı doğrulayarak ilişkilerinin sadece ticaret maksatlı olduğunu söyledi. Ajansın ulaşmaya çalıştığı Venezuela makamları ise sorulara yanıt vermedi.

Venezüela devlet telekomünikasyon şirketi Cantv, ZTE ile yakın ekonomik ilişkilere sahip.

 

Hâlihazırda 31 milyon Venezüelalı’nın 18 milyonunun sahip olduğu “anavatan kartını” daha fazla insanın edinmesi için devlet, Anneler Günü’nde kart sahibi annelere 2 dolar gibi küçük meblağlar hediye etmek gibi yöntemlere başvuruyor. Geçen mayıs ayında asgari ücret kadar bir hediye verildi, ancak Venezüela’da asgari ücretle bir karton yumurta alınabiliyor.

Şimdi de Maduro, Venezüelalılar’ın ilaç, emekli aylığı, yiyecek ve benzin yardımlarına ulaşabilmeleri için kartı edinmeleri gerektiğini söylüyor. Örneğin 76 yaşındaki emekli Benito Urrea, kartı olmadığı için bir doktorun kendisine bakmadığını ve onu “sağcı” olmakla suçladığını söylüyor. Reuters bahsi geçen doktora ulaşamadı.

Diyabet hastası Benito Urrea’ya kart sahibi olmadığı için doktor insülin vermeyi reddetti.

 

Geçen yıl gıda teşviklerinin “anavatan kartıyla” arasındaki ilişkiyi araştıran bir komisyona başkanlık eden muhalif milletvekili Mariela Magallanes, “Devletin elinde daha fazla datanın bulunması yüzünden bazı vatandaşlar, çalıştıkları işten daha da fazlasını kaybetmekten korkuyor” diyor. Komisyonun hazırladığı bir rapora göre hükümet, kart sahibi olmadıkları için bazı vatandaşlara yiyecek yardımı yapılmadığını kabul etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.