ABD-Meksika sınırında göç kafilesine karşı protestolar büyüyor: “Sizi burada istemiyoruz”

Honduras’tan yola çıkıp El Salvador-Guatemala-Meksika güzergâhını izleyerek ABD’ye ulaşmaya çalışan göçmenler, sınır şehri Tijuana’daki Meksikalılarca “Sizi burada istemiyoruz” sloganıyla protesto edildi.

12 Ekim’de Honduras’tan yola çıkan, Guatemala-Meksika sınırındaki zorlu bekleyişten sonra Meksika’ya geçen ve yolculuk boyunca farklı ülkelerden göçmenlerin de katılmasıyla büyüyen göç kafilesi, Meksika-ABD sınırına yaklaşık 1.6 kilometre yaklaştı.

Meksika’nın geçici çalışma izni verme teklifini kabul etmeyen göçmenler ABD’ye gitmeye kararlı görünüyor. Ülkelerindeki yoksulluk ve çete savaşlarının yarattığı ölüm tehdidinden kaçan göçmenler ABD’de daha iyi şartlarda bir hayat kurmayı arzuluyor; fakat Honduraslı muhalif bir siyasetçinin ifadesiyle öncelikli olan “ABD cennetine ulaşmak değil, Honduras cehenneminden kaçmak.”

ABD Başkanı Donald Trump, göçmenler Honduras’tan yola çıktığından beri tepkisini dile getiriyor. Önce Honduraslı göçmenler geri çağrılmazsa Honduras ve El Salvador’a yardımları keseceği tehdidinde bulunan Trump, bu yolla göçmenlerin gelişini engelleyemedi. Meksika hükümetinin Guatemala-Meksika sınırında askeri müdahalede bulunduğu göç kafilesinden bir kişi bu süreçte hayatını kaybetti. ABD Başkanı Trump devam eden göç yolculuğuna karşı ABD-Meksika sınırındaki güvenlik önlemlerini ve askeri gücü artıracakları uyarısında bulundu.

Yol boyunca tüm yaşananlara rağmen göç kafilesinden yaklaşık 3 bin kişi Meksika-ABD sınırındaki Tijuana’ya ulaşmış durumda. Bu zorlu yolculukta Meksika’daki Honduras Büyükelçisi Alden Rivera’nın belirttiğine göre, yaklaşık 1800 Honduraslı da ülkesine geri döndü.

Tijuana’ya ulaşan göçmenler, Meksikalıların düzenlediği göçmen karşıtı protestolarla karşılaştı. Guardian’da yer alan haberde Meksikalıların göç kafilesine karşı yaptığı gösterilerin ayrıntılarına yer veriliyor.

Göçmenlerin Tijuana’da gördükleri muamele Meksika’nın güneyindeki küçük kasabada sıcak yiyecekler, barınma yerlerinin tesis edilmesi şeklindeki sıcak karşılamadan keskin bir biçimde farklılık arz ediyor.

Meksikalılarda, ABD’ye geçene kadar yaklaşık 10 bin göçmenin Tijuana’da göç yolculuğunu sonlandıracağı ve resmi işlemler sürerken göçmenlerin aylarca bu şehirde ikamet etmek durumunda kalacağı endişesi mevcut.

“Önce bizim yoksullarımız, önce bizim insanlarımız, Yaşasın Meksika”

Haberde belirtildiği üzere; protesto için toplanan yüzlerce gösterici içerisinde “Sizi burada istemiyoruz” sloganı atanlar ve  “Önce bizim yoksullarımız, önce bizim insanlarımız, Yaşasın Meksika”  yazılı dövizler taşıyanlar mevcuttu.

ABD sınırındaki yetkililer, Tijuana’dan San Diego’ya ana geçit alanında günde sadece 100 sığınmacının talebini işleme alıyor. Sığınmacılar sınırdaki geçiş yerine girebilmek için isimlerini bir deftere yazdırıyor. Yine göçmenler tarafından tutulan bu listede, göç kafilesi daha Tijuana’ya ulaşmadan önce 3 bin isim yer alıyordu.

Pazar günü göç kafilesinin yaşadıkları şehre ulaşmasından memnun olmayan Meksikalılar yaptıkları protesto gösterisinde Meksika bayrağı taşıyıp, Meksika Ulusal Marşı’nı söyledi. ABD sınırına 1.6 kilometre uzaklıkta yaptıkları protesto gösterisi sırasında “Dışarı… Dışarı” sloganı atan göstericiler, göçmenleri dağınık, nankör ve Tijuana için tehlikeli olmakla itham ediyor ve vergilerinin gelen göçmenlerin ihtiyaçları için harcanacağı endişesini dile getiriyor.

Meksikalı Juana Rodriguez, Meksika hükümetinin göçmenlerin geçmişine dair araştırma yaparak kayıtlarında kriminal bir suç olup olmadığını tespit etmeleri gerektiğini belirtti.

Tijuana Belediye Başkanı Juan Manuel Gastelumm, göçmenlerin şehre gelmesini bir “çığ” olarak nitelendirdi ve göçmenlerin resmi işlemleri gerçekleştirmek için en az 6 ay kalacaklarını düşündükleri şehrin böyle bir göç dalgasını karşılamak için hazır olmadığını söyledi.

Meksika İçişleri Bakanlığı ise cumartesi günü yaptığı açıklamada, federal hükümetin göçmenler için Tijuana’ya yiyecek ve battaniye yardımı yapacağını bildirdi. Ayrıca, Tijuana’da bir spor salonu ve eğlence merkezi göçmenler için barınma alanına dönüştürüldü.

Göçmen karşıtı protestoların yanı sıra başka bir alanda, bir düzineden az sayıda Meksikalı da göçmenleri destekleyen dövizlerle oturma eylemi yaptı. 38 yaşındaki öğretmen Keila Samarron, “Çocukluğun sınırları yoktur” yazılı döviz taşırken verdiği röportajda az ötedeki protestocuların kendisinin düşünme tarzını yansıtmadığını ifade etti.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.