Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaşam alanları daralan bozayılar Romanya’nın Baile Tusnad kentinde şehre indi

Romanya’ya bağlı Transilvanya kenti Baile Tusnad’da, yaşam alanları daralan bozayılar yiyecek aramak için şehre indi. Avcılar bunu fırsat bilip av yasağını delerken, çevreciler hayvanları korumak için çalışmalar yapıyor. Konuyla ilgili New York Times’da yer alan haberi özetle aktarıyoruz. 

Restoran ve barların akşam 11’de kapandığı Baile Tusnad kenti sakinleri, “gece eğlencesi” olarak şehir çöplüğüne yiyecek bulmaya gelen bozayıları izlemeye başladı. Arabalarıyla çöplüğün yakınına giden meraklı şehirliler, bozayıları besleyip, fotoğraflıyor. Daha önce yaşanan birtakım yaralanma vakalarına rağmen, insanlar ayıları izlemekten vazgeçmiyor.

Baile Tusnad’da güvenli ahşap evlerden bozayıları gözlemleyen turistler.

 

Turistlerin bıraktıkları yemekleri yiyen yavru ve anne bozayı.

Ayı avcısı olduğu bilinen, Romanya’nın eski lideri Nikola Çavuşesku zamanında popülasyonları bir hayli artan bozayılar, yaşam alanlarındaki daralma ve yiyecek imkanlarının azalması sonucunda şehre inince, insanlarla birlikte besi hayvanlarını da tehdit etmeye başlamış.

Bozayı saldırısı sonucu yaralanan inek.

Avrupa Birliği’nin doğal yaşamı korumaya yönelik düzenlemeleri kapsamında iki yıl önce bozayı avını yasaklayan Romanya’da, yasağa rağmen insanları ve besi hayvanlarını tehdit eden bozayıların öldürülebilmesi konusunda düzenlemeler yapılıyor. 47 yaşındaki bozayı avcısı Jeno Kovacs’a göre, bu düzenlemeler yapılmazsa şehre inen bozayıların karıştığı araba kazalarının sayısı bir hayli artacak.

Şehre inen bozayıları korkutup uzaklaştırmaya çalışan Baile Tusnad sakinleri.

Çevreciler ise bu duruma sert tepki gösteriyor. Onlara göre, yapılan düzenlemeler ayıların hangi durumlarda öldürülmesi gerektiği ile ilgili kesin bir bilgi vermediğinden, avcıların olası istismarını mümkün kılıyor. Medyaya da yüklenen çevreciler, ayıların “şehrin kabadayısı” gibi gösterildiğini ve bozayı saldırısı sonucu yaralanan bir çocuğun yaralarının av izni koparmak amacıyla ayrıntılarıyla yayınlandığına dikkat çekiyor.

Arabalarından şehre inen bozayıları fotoğraflayan turistler.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı Romanya sorumlularından Christian-Remus Papp’a göre, saldırı vakalarının çoğu ayıların insanlar tarafından provoke edildiği durumlarda gerçekleşiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.