Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2 kilo mandalina uluslararası soruşturma başlatmaya yetti: Tıbbi araç ve gereçlerin riskleri

Le Monde’un da içerisinde yer aldığı 59 basın ve yayın kuruluşu, ‘İmplant dosyaları’ adlı uluslararası bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. İnceleme sonucunda insan sağlığını ilgilendiren önemli bilgiler ortaya çıktı. Haberin özetini paylaşıyoruz:

24 Haziran 2014 günü Hollandalı gazeteci Jet Schouten 2 kilogram mandalina satın aldı. Yeme amacı yoktu. Mandalinaları saran plastik fileyi yırttı ve ellerinin arasında tuttuktan sonra bunun fotoğrafını çekti. Bu fotoğraf pek çok olayın başlangıcı oldu. Schouten çektiği şeyin kadınlarda vajinal tedavilerde kullanılan bir fitilin parçası olduğundan şüphelendi ve bunu resmi makamlara sordu. Birçok makam Schouten’in şüphelerinin haklı olduğunu onayladı.

Uluslararası araştırma süreci

Ancak Schouten bununla da yetinmedi. Konuyu, Uluslararası Gazeteci Araştırmaları Konsorsiyumu’na taşıdı. Konsorsiyum daha önce Panama Belgeleri gibi araştırmaları destekleyen bir kuruluş. Schouten’in amacı tıbbi nesnelerin yarattığı etkiler küresel olarak ne durumda, onu bulmaktı. Dört yıl sonra bugün, 250 gazeteci ve 59 medya kuruluşu bu çalışmanın sonuçlarını paylaştı.

Tıbbi teknoloji şirketi Medtronic’in lideri “Ürettiğimiz araç ve gereçler her saniye iki kişiyi iyileştiriyor” diyor. Bu araç ve gereçler arasında stentler, diyaliz cihazları vd. ürünler bulunuyor. Peki bunların yararları dışında riskleri var mı?

Ne gibi riskler var?

Tıbbi araç ve gereçler sadece ABD’de son 10 yılda, 5 milyon vakaya sebep oldu. Bunlardan 82.000’i ölümle sonuçlanırken, 1.7 milyon vakada yaralanmalar meydana geldi. Avrupa için de benzer sayılarla karşılaşıldı ve bu vakaların giderek arttığı görüldü. Bu ürünleri piyasaya sürenler genelde denetlenmiyor. Bu konudaki denetim hükümetler tarafından yine özel şirketlere verilmiş durumda. Yani tıbbi araç ve gereçlerin kamu tarafından denetimi sadece kâr amacı güden özel şirketler tarafından yapılıyor. Öte yandan yukarıdaki sayılarda görüldüğü gibi, bunların bireyler üzerinde çok büyük bir etkisi var. İmplant dosyaları daha çok ses getireceğe benziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.