Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karakutudan elde edilen ilk bilgiler Endonezya’daki uçak kazasının sorumlusu olarak Boeing’i işaret ediyor

Geçen ay Endonezya’da düşen Lion Air’e ait Boeing 737 model uçağın karakutusundan elde edilen bilgilere göre, pilotlar kalkıştan itibaren uçağı kurtarmaya çalışsa da, otomatik sistemin aldığı yanlış sinyaller sonucu uçağın burnunun kontrolden çıktığı ve kazanın da bu yüzden meydana geldiği tespit edildi.

Birinci görsel pilotlar uçağın mekanizmasıyla mücadele ederken uçağın irtifasını gösterirken, ikinci görselde ise pilotların uçağın otomatik pilot sistemine karşı yaptıkları manuel ayarlamalar yer alıyor. (Kaynak: New York Times)

Çarşamba günü yayımlanan raporda, pilotların uçağın mekanizması ile 11 dakikalık uçuş boyunca durmadan mücadele ettiği ve bunun uçağın kontrolden çıkıp okyanusa düşene kadar devam ettiği bilgisi yer alıyor. Kaza sonucunda uçaktaki 189 kişinin tamamı hayatını kaybetmişti.

Karakutudan çıkan bilgiler, kazayı araştıranların başından beri bahsettikleri senaryoyu da haklı çıkarıyor. Bu senaryoya göre Boeing’in 737 serisine yüklediği ve uçağın burnunun havaya çok fazla kalkmasını engelleyen yeni programlama sistemi, uçağın gövdesindeki sensörlerden aldığı yanlış sinyaller sonucu uçağın burnunu kalkış esnasında aşağıya yönlendirdi.

Uçak kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları cenazeleri teslim alırken.

Boeing’ten yapılan açıklamada, olası bir hatalı otomatik yönlendirmenin pilotlar tarafından manuel olarak düzeltilebilmesi için gerekli sistemlerin varlığının altı çizilse de, pilotlar Boeing’in bu yeni sisteminin eski modellere göre bir hayli farklılık yarattığı ve kendilerinin de bu farklarla ilgili yeteri kadar bilgiye sahip olmadıklarını söylüyor.

Sistemin algıladığı yanlış sinyallerin sensörün kendisinden mi yoksa yeni sistemden mi kaynaklandığı ise henüz bilinmiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.