Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sefiller, Macron’a karşı

Fransa’da 17 Kasım’da başlayan ve hayat pahalılığını protesto eden ‘Sarı Yelekliler’ hareketi ses getirmeye devam ediyor. Son olarak Foreign Policy dergisinde bu konuda Robert Zaretsky imzalı bir fikir yazısı yayınlandı. Yazının özetini paylaşıyoruz:

17 Kasım günü 300.000 Fransız, hükümetin ocak ayında oluşturduğu ve uygulamaya yeni girecek olan akaryakıt zammı kararını protesto etmek için sokağa çıktı. Köprüler, viyadükler, yollar bu kalabalık tarafından bloke edildi. Polisle çıkan çatışmalarda 400 kişi yaralandı ve bir kişi de hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz cumartesi günü ise eylemciler Paris’te büyük bir eylem düzenlediler. Hükümetin onlara ayırdığı yer Eyfel Kulesi etrafındaki Champ de Mars ve Les Invalides bölgesiydi. Ancak eylemciler bunu dinlemedi ve Paris’in en ünlü caddesi Champs-Elysées’ye girdiler ve polisle çatıştılar. Bunda çoğu barışcıl 8000 eylemciden sadece birkaçının polisle çatışmaya girmek istemesi etkili oldu. Biber gazı ve barikatlardan yükselen dumanların etkisi ise hükümeti tam anlamıyla salladı.

Macron hareketi kontrol etmek istiyor

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümettekiler ise hareketi kontrol etmek için geçmişten gelen bazı sembolleri kullanmak istediler. Macron hareketin etkilerine karşı Fransız vatandaşlarına bir uyarı yaptı ve hareketin Poujadist bir hareket olduğunu söyledi. Bu tanımlamaya konu olan Pierre Poujade 1950’li yıllarda popülist söylemleri olan bir esnaftı. Bu esnaf, vergi karşıtı söylemlerini, Yahudi karşıtı ve Cumhuriyet karşıtı söylemlerle birleştirmiş ve pek çok kişiyi peşinden sürüklemişti. Belli ki Macron, Sarı Yelekliler hareketinin bu tip bir popülist damarı olduğunu söyleyerek onun doğasını kontrol etmek istiyor.

Bernard-Henry Lévy de tartışmaya girdi

Macron harekete katılanların öfkesini anladığını belirtse de hareketi mahkûm etmekten geri durmuyor. Ünlü Fransız entelektüel Bernard-Henry Lévy de son olarak bu konuyla ilgili yazdığı yazıda Sarı Yeleklileri 1934 yılında Charles Maurras’ı takip eden aşırı sağcı ve milliyetçi kesimlere benzetti. Lévy aynı zamanda uyardı: “Hükümet 1934’te anti-faşist bir darbeden korktuğu için Senato’ya doğru yürüyüşe geçen bu gruba ölümcül sonuçları olan sert bir müdahale ile cevap vermişti. Bugün de eylemciler Elysée Sarayı’na yürümek istediklerini söylüyorlar ve arada şaşkınlık verici şekilde bir benzerlik var.”

Bu tür tarihsel kıyaslamaları daha geri götürüp 1789’daki vergi karşıtı köylü hareketlerine benzetenler de var. Ancak Sarı Yelekliler ne faşist ne Poujadist. Önceki hareketlerin aksine, Sarı Yeleklilerin liderleri ya da görünen yüzleri yok. Öte yandan bu harekete katılanlar ortak bir talep listesi de oluşturabilmiş değil. Ancak pek çoğu devletin kamusal ulaşım alanından çekilmesinden dertli ve öfkeli. Bir eylemcinin dediği gibi “Vergi zammı sadece bir kıvılcımdı, biz bundan çok daha fazlası için sokaktayız.” Bu sebeplerden biri şüphesiz eylemcilerin Macron’un Fransa’nın en zengin yüzde 1’ini temsil ederken kendilerini yani yüzde 99’u unuttuğunu düşünmeleri. Macron’un piyasacı adımları ve söylemleri Fransızları böyle bir konuma itmişe benziyor.

Medyascope.tv olarak biz de Sarı Yelekliler hareketini takip etmeye çalışıyoruz. Bu konuda sitemizde çıkan haberlere ve Alican Tayla’nın konuyla ilgili Paris’ten yaptığı analizleri aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz:

https://medyascope.tv/2018/11/23/fransayi-sarsan-sari-yelekliler-kim-ve-ne-istiyorlar/

https://medyascope.tv/2018/11/26/fransada-sari-yeleklilerin-isyani-dinmiyor/

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.