Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Açılan Sandık (2): Akşener’den Yavaş’ın CHP’den adaylığına olumlu sinyaller

“Açılan Sandık”ın ikinci bölümünde AKP-MHP ve CHP-İYİ Parti arasındaki ittifak görüşmelerinde gelinen son durum ve Mansur Yavaş’ın CHP’den adaylığı konusunda İYİ Parti cephesinden gelen yumuşama sinyalleri yer aldı. CHP’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için ismi her geçen gün daha da öne çıkan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu anlatıldı. Mustafa Sarıgül’ün zorladığı Şişli Belediye Başkanlığı için ise CHP Yönetimi Cemal Canpolat adımı atma hazırlığında.

 

Programın tam metni:

31 Mart Yerel Seçimlerine doğru

AÇILAN SANDIK

31 Mart Yerel Seçimlerine tam dört ay kaldı ve partiler arasındaki ittifak görüşmeleri sürüyor. ‘Açılan Sandık’ta, bugün, bir hafta boyunca görüşmelerde neler olduğu ve bir hafta boyunca hangi illerde kimler aday olarak açıklandı; bunları dile getireceğiz bazı kulis bilgileriyle birlikte. Önce muhalefetten başlayalım.

Bilindiği gibi, muhalefet denilince CHP ve İyi Parti arasında aslında ittifak görüşmeleri geliyor. İttifak kelimesi tam karşılamıyor aslında olan bazı büyük şehirlerde işbirliği arayışı. Bu işbirliği şu anlama gelecek, bir parti aday gösterecek, diğeri göstermeyecek. CHP ile İyi Parti arasında, geçen haftaya kadar bir durgunluk vardı, bu hafta biraz hareketlendiler. Son olarak şu bilgi var elimizde, 9 büyük şehir masada ve 9 büyük şehir için bu iki parti görüşmelerini sürdürüyor, bu iller arasında Ankara, İstanbul, Adana Mersin ve Eskişehir var. Ve geçtiğimiz hafta da ilginç bir gelişme yaşandı, Balıkesir adayı olarak, iki parti de birer isim açıkladı, bu da bize şunu gösteriyor, iki parti Balıkesir’de işbirliği yapmayacak, hatta bu açıklamaların diğer iki partiye karşı bir rest olarak okunması da mümkün.

Peki, iktidar cephesinde neler oluyor? Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, bu hafta içerisinde toplam 60 ilin belediye başkan adaylarını açıkladı ancak açıklamadığı iller var, açıklamadığı iller MHP ile pazarlık halinde olduğu iller, bunlar hangileri? Öne 6 il çıkıyor, Adana, Mersin, Osmaniye, Manisa, Isparta ve Kars. Milliyetçi Hareket Partisi’nden gelen bilgiler ‘’bu illerde bizim adaylarımızı Adalet ve Kalkınma Partisi desteklesin’’ şeklinde. AKP ise bazı ilere ‘’tamam’’, bazı ilere ‘’tamam’’ demiş değil dolayısıyla iki parti arasında görüşmeler sürüyor. Bu arada bu görüşmelerden şu tür bilgiler de geliyor: AKP, MHP’ye ‘’Bazı illerin ilçelerini size verelim Adana’dan vazgeçin’’ diyormuş. Hatta daha da ileriye taşınarak ‘’Büyük şehirlerde belediye işletmeleri, teşebbüsleri var, tamam belediye başkanı bizden olsun ama biz size bu kâr getiren şirketlerin yönetimini verelim’’ türünden pazarlıklara kadar inmiş durumda. İttifaklarda son durumu böyle özetleyebiliriz.

Hemen belirtelim aslında iki ittifak da birbirini kolluyor, diyebiliriz, örneğin Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan adaylarını açıklarken, ‘’bizim adaylara bakıp ona göre belirliyorlar’’, diyor, ama şöyle bir havanın onlarda da olduğu aşikar, AKP ve MHP’de bazı illerde, diğer ittifakın adaylarına bakıyorlar. Şöyle bir cümle kuruldu kulislerde, ‘’Millet İttifakı nerede işbirşiği yapıyorsa, Cumhur İttifakı da orada ittifak yapacak.

Ankara’da Özhaseki-Yavaş yarışı olacak mı?

Şimdi diğer başlığımıza geçiyoruz Ankara’da Özhaseki, Yavaş yarışı olacak mı? En çok yanıtı merak edilen soru bu. Mehmet Özhaseki, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin adayı olarak açıklandı. MHP bu adaya destek vereceğini zaten daha önceden duyurmuştu. Peki, CHP ve İyi Parti cephesinde durum ne? Geçen hafta bu yayını izleyenler şu bilgiye sahipler, Mansur Yavaş’ın CHP’nin adaylığına, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener karşı ve bu ısrarını sürdürüyor, şeklindeydi. Dolayısıyla kriz tanımını kullanmıştık. Bir hafta boyunca neler değişti? Dün, Mansur Yavaş’ın yakınındaki bazı insanlarla telefonla görüştüm, Mansur Bey’in bir önceki haftaya göre daha rahat olduğunu, Meral Akşener’den yumuşama sinyalleri aldıklarını söyledi. Bu ilginç bir durum çünkü işin kilitlendiği nokta buydu. CHP bu konuda çok netti, ‘’Biz Ankara’dan aday göstereceğiz, Ankara’dan aday göstermeyen CHP söz konusu olamaz’’, diye. Meral Akşener, ‘’Hayır benden olacak’’ diyordu, bu konuda Meral Akşener cephesinden yumuşama sinyalleri gelmiş. Kesin ‘’Tamam’’ diyemiyoruz ancak bir önceki haftaya göre o rijit durum terk edilmiş durumda. Ankara’da bir Özhaseki, Yavaş yarışı olacak mı, sorusuna bugün itibariyle vereceğimiz yanıt: ‘’Evet olabilir’’

Bu durumda son sözü kim söyleyecek, Kemal Kılıçdaroğlu yurt dışında, Türkiye’ye dönecek, Meral Akşener’le önümüzdeki hafta içerisinde bir araya gelecekler ve artık Ankara işi çok uzamadan karara bağlanacak zira bu durum iki parti için de yıpratıcı bir sürece dönmüş durumda. Ankara’da ittifak-işbirliği olmazsa İyi Parti ve CHP ittifak görüşmelerinde yollarını ayırabilir, bu cümleyi kurabiliyoruz.

CHP İstanbul’da neyi ve kimi bekliyor?

Üçüncü başlığımız: CHP İstanbul’da neyi bekliyor? Cumhuriyet Halk Partisi’nin İstanbul adayı herkes tarafından merak ediliyor? Şu artık net Meral Akşener’in Ankara’daki gibi İstanbul adayı ısrarı yok ancak bazı isimlere itiraz edebilir, öyle bir yaklaşım söz konusu. ‘’Şunu göstermeseniz de şunu gösterseniz, iyi olur, daha çok bizim tabanımızı etkiler’’ cümlesi dışında Meral Akşener’in İstanbul için pazarlık gücü pek yok.

Peki CHP’de İstanbul’da hangi isimler öne çıkıyor? Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu kuvvetli bir aday olarak görünüyor, diyebiliriz. Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun istediği bir isim ancak İmamoğlu, kendisine ilk teklif yapıldığında net bir dille ‘’Hayır’’ demişti. Geçen hafta sonu bu ikili tekrar görüştü, buradan gelen haberler Ekrem İmamoğlu’nun yumuşadığı şeklinde yani İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığına sıcak bakacağı şeklinde. Diğer isim Gürsel Tekin. Şu anda, otuz kasım itibariyle CHP cephesinden gelen haberler İstanbul adaylığının Gürsel Tekin ve Ekrem İmamoğlu arasında gidip geldiği şeklinde. Gürsel Tekin cephesi ise propagandasına son hız devam ediyor. Otobüsle Gürsel Tekin dolaşıyor, hatta son bir klip hazırladı ‘Bekle bizi İstanbul’ diye, Vedat Türkali’nin bu şiirini Gürsel Tekin seslendirdi, Twitter hesabından bu klip izlenebilir. Ekrem İmamoğlu kendisine adaylık teklif edildikten sonra, Twitter hesabından Perşembe sabahı ilginç bir mesaj paylaştı. ‘’Güzel günler sana gelmez, sen onlara yürüyeceksin’ diye. İstanbul’a bakışı içeren bir fotoğraftı. Bu da artık Ekrem İmamoğlu yavaş yavaş büyükşehir adaylığına sıcak bakıyor yorumlarına neden oldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi ise daha net. Deklare edilmedi ama Binali Yıldırım’ın adaylığı kesin gibi. Binali Yıldırım, kendisine teklif edildiğinde aslında önce mırın kırın ediyor, daha sonra iş ciddiye biniyor Erdoğan ısrar ediyor, o zaman bazı ilçe belediyeleri ben belirlerim, teşkilata şu düzenlemeleri yaparım, teklifleriyle geliyor Yıldırım. Gelen haberler, bu tekliflerinin kabul edildiği şeklinde. Asıl sorun Binali Yıldırım’ın protokol meselesi, bugün Gazete Duvar’da Özlem Akarsu Çelik’in haberini okursanız, bu durumun ne kadar krizlere dönüştüğünü anlayabilirsiniz. Çünkü Binali Yıldırım İstanbul büyükşehir belediye başkanı seçilirse, İstanbul’a gelen bakanları havaalanına gidip karşılamak zorunda, validen sonra protokolde sıralanmak zorunda. Binali Yıldırım’ın protokol meselesini çözmek için Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı sıfatının da belediye başkanlığının yanında eklenmesi söz konusu. Bu, Ankara’nın bundan sonra tartışmaya aday konularından biri.

Tekrar Ekrem İmamoğlu’na dönelim pek tanımayanlar için bahsedelim zira kendisi ulusal çapta tanınır biri değil. Öncelikle Ekrem İmamoğlu’nun özelliği şudur ki, Cumhuriyet Halk Partisi’nin İstanbul’un uç ilçelerinden olan Beylikdüzü’ndeki oyu yüzde otuz-otuz üç arasında ama Ekrem İmamoğlu 2014 seçimlerinde yüzde elli nokta sekizle seçildi, 24 haziranda CHP orada yüzde otuz üç aldı. Yani bakın rakamlar bize söylüyor ki Ekrem İmamoğlu orada farklı kesimlerden, bunlara İyi Partili mi dersiniz, MHP’li mi dersiniz, daha seküler kimlikli AKP’liler mi dersiniz, onların da desteğine sahip bir isim. İşte İstanbul’u kazanmak için de böyle bir profil gerekiyor. Küçük-lokal çaptaki bu profili İstanbul büyükşehir belediye başkanlığına taşırsa CHP, ki Kılıçdaroğlu’nun aklında bu var, Ekrem İmamoğlu’nun pekala seçilebileceğini düşünüyor.

Sarıgül’e karşı Canpolat mı?

Bu arada İstanbul’a ilişkin bazı bilgiler de paylaşalım. İstanbul’da, CHP’liler ilçeleri çok tartışıyor. Ancak şöyle bir sorun olduğu aşikar. İstanbul’da CHP’nin ilçeleri tartışılırken, daha önce alamadıkları ilçeleri, nasıl alırız, mesela Üsküdar, Eyüp aslında buralar bir çabayla, iyi bir adayla CHP’ye kazandırılabilecek yerler. Ama daha çok şuna tanıklık ediyoruz, CHP’nin garanti olduğu ilçelerde adaylık yarışı çok kuvvetli. Kadıköy için yaklaşık 12 aday var. Aynı şekilde Şişli için Mustafa Sarıgül bastırıyor, birçok isimler dolaşıyor ortalıkta onlara girmeyeceğim ancak şu bilgi çok ilginç, bunu da paylaşmak isterim. Şişli’de bilindiği gibi Mustafa Sarıgül adaylık konusunda, ısrarlı, CHP’den aday olmak istiyor ve şu an ki mevcut belediye başkanı Hayri İnönü. Hayri İnönü naif bir adam ve şu çok net ki geçmişte Sarıgül’le sorunlar yaşadılar ve Sarıgül’le mücadelede zayıf kalıyor. CHP yönetiminin aklına bir fikir gelmiş, Cemal Canpolat’ı Mustafa Sarıgül’ün karşısına Şişli adayı olarak çıkarmak, Cemal Canpolat’ta sokaktan gelen biri, eski 68’li ve mücadeleci bir ruh, Mustafa Sarıgül’le baş etse etse Cemal Canpolat -İstanbul’un eski il başkanı- eder, diye düşünüyorlar. Cemal Canpolat’ı Şişli adayı olarak CHP’de görürsek şaşırmayalım.

Bu arada hemen bir not var, Halkların Demokratik Partisi’nde de son gelen bilgiler İstanbul ve Ankara’da aday göstermeyecekleri şeklinde, ki bu CHP’nin çok işine gelecek bir şey. Hemen kısaca İstanbul’a dair bir bilgi vermek istiyorum, Ekrem İmamoğlu bahsinde bahsetmeyi planlıyordum aslında. Şu çok net ki Halkların Demokratik Partisi’nin, İstanbul’da, özellikle 3. bölgede çok büyük gücü var. Esenyurt’a yüzde yirmi iki, Bağcılar’da yüzde on beş, Zeytinburnu’nda yüzde on beş; ki buralar CHP’nin zayıf olduğu yerler. Peki İyi Parti, CHP’nin ittifak peşinde koştuğu İyi Parti’nin İstanbul’da durumu ne? Esenyurt’a yüzde beş nokta dokuz, Bağcılar’da yüzde altı, Esenler’de yüzde altı, sadece Zeytinburnu’da biraz yüzde dokuz yani iki haneli rakamlara ulaşamıyor. Sağdan oy alması beklenen İyi Parti aslında İstanbul’da CHP’nin hiç işine yarayacak bir ortak değil, rakamlar bize bunu söylüyor. Oysa HDP’ye şirin gelecek bir aday, HDP’nin tabanını etkileyecek bir aday, Esenyurt’a yüzde yirmi iki, ki İstanbul’un en çok seçmenine sahip ilçesinden bahsediyoruz.

İstanbul’da 10 milyar doları kim yönetecek?

Son başlığa geldik; İstanbul’da 10 milyar doları kim yönetecek? Evet, provokatif bir başlık, ama şu çok net ki İstanbul’un bütçesi devasa bir bütçe. 2019 bütçesinden bahsediyorum: 23.8 milyar belediyenin bütçesi, İETT ve İSKİ’yi koyuyorsunuz 34 milyar ediyor ve buna İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yirmi sekiz şirketinin cirosunu da koyun, toplam 58 milyar gibi bir rakam çıkıyor. 1 yıllık bütçe. Ve bunun dolar karşılığı 10-11 milyar dolara denk geliyor yani İstanbul’a seçilecek bir kişi yılda 11 milyar dolara hüküm edecek, para gelecek ve gidecek-bu parayı harcayacak. Bunun yaklaşık dörtte birinin yatırım bütçesi olduğunu düşünürseniz, İstanbul’daki pastanın ne kadar büyük olduğunu ve İstanbul’daki yarışın neden kıran kırana geçeceğini, neden Recep Tayip Erdoğan’ın İstanbul’u kaybetmemek için eski Başbakanlardan Binali Yıldırım’ı İstanbul’a aday gösterdiği, çok net anlaşılabilir. Çünkü İstanbul paranın patronu.

Sadece Milli Eğitim Bakanlığı, Hazine ve Maliye bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı, İstanbul’un bütçesini geçebiliyor, onun dışındakiler, Savunma Bakanlığı bile İstanbul’un bütçesinin gerisinde. Böyle bir paradan bahsediyoruz. Bir de İstanbul’un ilçelerinden bahsedelim. İstanbul’un bütçesi en yüksek ilçesi neresi biliyor musunuz? Esenyurt. 900 milyon. Onu takip ediyor Kadıköy ve Şişli aslında İstanbul’da CHP’nin de hakim olduğu belediyelerin fena bütçesi yok, burada da ciddi para kontrolleri söz konusu. İstanbul’da belediye başkanına oy verecek seçmenler için şunu söylemek mümkün, “İstanbul’da sadece çöpünüzü toplayacak belediye başkanı seçmeyeceksiniz, milyarları yönetecek bir belediye başkanı da seçeceksiniz”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.