Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzlandalı siyasetçilerin barda yaptığı cinsiyetçi dedikodu ülkede skandal yarattı

En üst düzeyde görev yapmış İzlandalı bir grup politikacının barda kadın mesai arkadaşları hakkında yaptığı cinsiyetçi ve müstehcen ifadelerle dolu dedikoduyu ortaya çıkaran kayıt, ülkede skandala yol açtı.

The New York Times‘ın haberine göre, aralarında eski Başbakan Sigmundur David Gunnlaugsson, eski Dışişleri Bakanı Gunnar Bragi Sveinsson ve kadın bakan Anna Kolbrun Arnadottir’in de olduğu politikacılar iki hafta önce başkent Reykjavik’te bir bara oturdular ve üç saatten fazla sohbet ettiler.

Yan masalardan birinde oturan ve sohbete kulak misafiri olan bir müşteri konuşulanları cep telefonuyla kaydetti ve basına gönderdi. Geçen hafta internette paylaşılan kayıt, kadın bir başbakanı olan ve cinsiyet eşitliği endeksinde en üst sıralarda bulunan ülkede infial yarattı. Gelen eleştiriler sonucu gruptaki politikacılardan bazıları özür diledi.

Kadın hakları konusundaki çabalarıyla tanınan eski Dışişleri Bakanı Sveinsson kayıtta, “MeToo” kampanyasına katılan bir kadın milletvekili ile dalga geçerken ve eski bir milletvekiline yönelik ev içi şiddet suçlamalarına gülerken duyuluyor.

Gruptaki bazı siyasetçilerin, birtakım kadın milletvekillerine yönelik cinsel arzularını dillendirdiği de duyulanlar arasında. Bir kişinin sö konusu kadınlardan biri hakkında böyle bir kadına güvenilemeyeceğini, çünkü onun “erkeklerle, kadınların en iyi bildiği şekilde oynadığını” söylediği işitiliyor. Başka bir kadının ise “bu sene o kadar da seksi olmadığı” ve güzelliği “hızla solduğu” için siyasi kariyerinin sorgulandığı, kayıttaki skandal ifadelerin arasında yer alıyor.

Masadaki tek kadın politikacı Arnadottir bir ara “Hakkında konuştuğun kişinin erkek bir politikacı olduğunu hayal etsene” derken duyuluyor. Tam bu sırada grup kahkahalara boğuluyor.

Fiziksel engelli eski Milletvekili Freyja Haraldsdottir hakkında söylenenler ise özellikle rahatsızlık yarattı. Bir kişinin onun hakkında, muhtemelen düz bir şekilde yatmasını sağlayan bir tekerlekli sandalye kullanmasından ötürü “ada” ifadesini kullandığı duyuluyor.

Gunnlaugsson’un özellikle özür dilediği Haraldsdottir ise, somut bir eylem olmadan dilenen özrün anlamsız olduğunu söyledi.

İlerici Parti’nin eski başkanı Gunnlaugsson’un da aralarında olduğu dört milletvekili “duyarsız ifadelerinden” dolayı özür diledi fakat bu sözlerin özel bir sohbet esnasında sarf edildiğini de sözlerine ekledi.

Yaptıkları ortak açıklamada “Kimseye zarar vermek gibi bir niyetimiz yoktu ve o zamanki konuşma tarzımızın affedilmez olduğu açık” diyen politikacılar, bundan ders çıkaracaklarını ve gelecekte meslektaşlarına kibar ve saygılı davranacakları belirtti.

Geçen pazartesi yayımlanan bir ankete göre, İzlandalıların yüzde 80’i kayıttaki erkek politikacıların istifa etmesi gerektiğini düşünüyor. Ankete göre halkın yüzde 74’ünün istifasını istediği gruptaki tek kadın siyasetçi Arnadottir ise istifa etmeyi düşünmediğini açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.