Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya’da 27 kişi midelerinde milyonlarca dolar taşırken yakalandı

The Guardian‘ın haberine göre, Bogotá Havaalanı’nda dün 27 kişi, midesinde her biri 500 dolar değerinde 120 tomar parayı ülkeye sokma şüphesiyle tutuklandı.

Uluslararası uyuşturucu tacirlerinin bu yöntemi uyuşturucu kaçakçılığı için kullandığı epeydir biliniyordu, fakat bu sefer taşınanın uyuşturucu değil de Amerikan doları olması yeni bir şey.

Kolombiya otoriteleri dün yaptıkları açıklamada, bahsi geçen paranın Meksikalı karteller tarafından Kolombiyalı çetelere satılan kokain karşılığında gönderildiğini açıkladı.

Yetkililer, şüphelilerin lateks kapsüller içinde beş adet 100 dolarlık banknot bulunan 120 tomar parayı midelerinde taşıdıklarını söyledi. Araştırmacılar, daha önce sindirim sisteminde 75 bin dolar taşıyan birini yakaladıklarını söylese de, tipik bir yutkunmada genellikle 40 bin dolar taşınabiliyor.

ABD Göç ve Gümrük Dairesi ile işbirliği içinde gerçekleştirilen operasyonla ele geçirilen şüpheliler genellikle genç ve işsiz. Midelerinde para taşıma karşılığında aldıkları ücret ise 1500 dolar civarında.

Bu korkunç yöntem en çok kokain kaçakçılığı için kullanılıyor ve bir kapsülün patlaması kuryenin ölümüyle sonuçlanabiliyor. Bazı kuryeler ise polislerin dikkatini dağıtarak diğer kuryelerin geçebilmesini sağlamak için bile bile yakalattırılıyor.

Dün yaşanan olay, çoktandır karşılıklı çıkarları olan Meksikalı ve Kolombiyalı uyuşturucu kartelleri arasındaki ilişkiyi yeniden akla getirdi. Ulusal Kurtuluş Ordusu ve şimdi silah bırakmış olan FARC’dan kopan gruplar gibi sol örgütler dahil olmak üzere Kolombiyalı suç örgütleri, kokain üretiminden sorumluyken Meksikalılar ise kokaini ABD’ye götürme işini hallediyor.

Kolombiya, yılda tahmini 1,379 ton ile dünyanın büyük kokain üreticisi. Üretim ise her yıl gittikçe artıyor. Birleşmiş Milletler’in yayımladığı bir rapora göre, ülkede kokain üretimi 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 31 artış gösterdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.