Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de Kanadalı eski bir diplomatın gözaltına alındığı iddia edildi

Eski bir Kanadalı diplomatın bugün Çin’de gözaltına alındığı iddia edildi. Bu olay Çin-ABD-Kanada arasındaki bir süredir gergin olan ilişkilerin iyice gerilmesine sebep olabilir.

New York Times’ta yer alan habere göre, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya göre eski bir Kanadalı diplomat Çin’de gözaltına alındı.

Eski diplomat Michael Kovrig, 2017 yılı başından beri uluslararası çatışmaları yatıştırmaya uğraşan bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Kriz Grubu’nda çalışıyor.

Kovrig daha önce Kanada’daki Pekin Büyükelçiliği’nde görev yaptı. Kovrig, Doğu Asya ve Çin dış politikası üzerine uzman.

Trudeau, Çin’de bir Kanadalı’nın gözaltına alınması durumunun farkında olduklarını belirtti ve ayrıca Çinli diplomatlarla ve temsilcilerle direkt bir temaslarının olduğunu da sözlerine ekledi. Trudeau, konsolosluk aracılığıyla Kovrig’in ailesine destek sağlayacaklarını da ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından konu ile ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Kovrig’in Pekin’deki iki arkadaşı telefon ya da e-mail yoluyla kendisine ulaşamadıklarını belirtti. Haberde belirtildiğine göre, Çinli yetkililerden çekindikleri için Kovrig’in arkadaşları isimlerinin kullanılmasını istemedi.

Kovrig’in en son pazar günü Twitter’dan bir yorumu retweetlediği görülüyor.

Uluslararası Kriz Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Rob Malley Çinli yetkililerin yaptıklara ile ilgili spekülatif bir yorum yapmak istemediğini belirtti, fakat Kovrig’in tutuklanması için neyin neden teşkil edemeyeceğini kategorik olarak ifade etmek istediğini söyledi ve Kovrig’in yasa dışı aktivitelerle ilişkisi olmadığını ve Çin’in ulusal güvenliğini tehlikeye atmadığını belirtti. Malley, “o bütün kriz grubu analistlerinin yaptığını yapıyor: Ölümcül çatışmaların sona ermesi için objektif ve tarafsız araştırma ve siyasa önerisi” ifadelerini kullandı. Kovrig’in gözden kaybolmasının Kriz Grubu’nda yaptığı çalışmalarla ilişkili olup olmadığı net değil. Kovrig, Kuzey Kore, Güney Çin Denizi üzerindeki gerilim, uluslararası barışın korunması ve diğer diplomatik meselelere Çin’in dahli hususlarında uzman.

Haberde Kovrig’in Pekin’deki yabancı yerleşimcilerin büyük çoğunluğu tarafından tanındığı belirtiliyor. Kovrig, diplomat olduğu dönemlerde Çin’in Sincan ve Tibet bölgeleri ile ilgileniyordu. Kanada için diplomatlık yapmadan önce de Kovrig, New York’ta BM için çalışıyordu ve ekonomik araştırma enstitüsü Rhodium Grup’ta Çin uzmanı olarak görev yapıyordu. Kovrig akıcı bir biçimde Mandarince konuşuyor.

Eski Kanada büyükelçisi Howard Balloch yaptığı açıklamada Kovrig’in gözden kaybolmasının detaylarını bilmemekle birlikte durumun Huawei’in CFO’sunun Kanada’da tutuklanması olayı ile ilişkili gibi göründüğünü belirtti ve bu durumun Kanada hükümetine baskı oluşturmak amacıyla yapılmış bir misilleme olabileceği değerlendirmesini yaptı.

Balloch “eğer böyleyse bu işe yaramayacak. Kanada yargı sistemi baskılara göre şekillenmez, gerçekten bağımsızdır” ifadelerini kullandı.

Huawei’in CFO’su Wanzhou’nun Kanada’da tutuklanmasından sonra eski bir Kanadalı diplomatın Çin’de gözaltına alınması Çin’den bir misilleme mi?

Çin menşeli telekom şirketi Huawei’nin CFO’su (Mali İşler Direktörü) ve sahibinin kızı Meng Wanzhou 1 Aralık’ta Kanada’da gözaltına alınmıştı. ABD’ye gönderilebileceği konuşulan Wanzhou’u kefaletle serbest bırakılmıştı.

Wanzhou’nun gözaltına alınma sebebi Huawei’in İran’a yönelik ABD yaptırımlarını delmesi gerekçesiyle ABD’de başlatılan soruşturma olarak gösteriliyor. ABD Adalet Bakanlığı, Huawei hakkında Nisan’da soruşturma başlatmıştı.

Huawei’nin CFO’su Wanzhou’nun Kanada’da tutuklanması sonrasında Kanadalı eski bir diplomatın Çin’de gözaltına alınması haberi Çin-Kanada-ABD ilişkilerini iyice gerginleştirebilir.

Çin-ABD arasında bir süredir mallara ek vergilerle kendisini gösteren bir ticaret savaşı devam ediyor. Kanadalı eski bir diplomatın gözaltına alınması iddiasının, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te gerçekleştirilen G-20 Liderler Zirvesi’nde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın görüşerek ticaret savaşına 90 günlük bir ara vermeyi kararlaştırdıkları bir uğrakta olması oldukça kritik.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.