Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de bir Kanadalı daha gözaltına alındı

Çin’de Kanadalı eski bir diplomatın gözaltına alınması haberinden sonra Kanadalı bir iş insanı ve girişimciden de haber alınamadığı iddiası mevcut.
Çin ile Kanada arasındaki ilişkiler bir süredir gergin bir seyirde ilerliyor. ABD, Çin menşeli telekom şirketi Huawei’in ABD’nin İran’a yönelik uyguladığı yaptırımları deldiği iddiasında. ABD’nin açtığı soruşturma sebebiyle Huawei’in CFO’su Meng Wanzhou Kanada’da gözaltına alınmış ve sonrasında kefaletle serbest bırakılmıştı. Dün de Kanadalı eski diplomat, halihazırda bir sivil toplum kuruluşunda çalışan Michael Kovrig’in gözaltına alındığı haberi Çin Kanada’ya yönelik misilleme mi yapıyor sorusunu akla getirdi.

Bugün de Kanadalı girişimci ve iş insanı Michael Spavor’un Çinli yetkililer tarafından sorgulandıktan sonra gözden kaybolduğu iddia ediliyor. Spavor, Çin-Kuzey Kore sınırına yakın bir yer olan Dandong merkezli çalışan bir iş insanı, girişimci ve Spavor’un “Kuzey Kore ile sürdürülebilir işbirliği”, “kültürel değiş tokuş ve yatırım” konularında çalıştığı belirtiliyor.

Spavor, Kuzey Kore lideri Kim Yong-Un’un arkadaşı olan NBA eski yıldızı Dennis Rodman’ın 2013 yılında Kuzey Kore’ye yaptığı ziyareti organize etmesi olayıyla da biliniyor.


Spavor, Kuzey Kore’ye iş, kültür ve turizm turları yapan Paektu Kültürel Değişim isminde bir organizasyonda çalışıyor. BBC’de yer alan haberde, Kuzey Kore’ye düzenli bir biçimde giden Spavor’un Kuzey Kore ile ilgili meselelerde yorumlar yaptığına da yer veriliyor.

Kanada Küresel İşler Bakanlığı sözcüsü Guillaume Bérubé, Spavor’a ulaşamadıklarını ve Spavor’un nerede olduğu ile ilgili araştırmayı sürdürdüklerini ifade etti. Bérubé, bu hafta başında Spavor’un kendisiyle “Çinli yetkililerin kendisine sorular sorması” üzerine bağlantıya geçtiğini de belirtti.
Çin tarafından 10 Aralık’ta başlatılan soruşturma süreciyle 12 Aralık’ta Spavor’un “Çin’in ulusal güvenliğini tehlikeye atan aktivitelerde” bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı onaylandı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang ise, Spavor ve Kovrig hakkında soruşturma açıldığını belirtti.
BBC’de yer alan habere göre, Lu Kang yaptığı açıklamada “Uluslararası Kriz Grubu’nun Çin’de bir sivil toplum kuruluşu olarak kayıtlı olmadığını ve bu sebeple de kurumda çalışanların orada yürüttükleri çalışmaların kanunsuz olduğunu” dile getirdi.


Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Kovrig dosyasının direkt Çinli yetkililer tarafından yönlendirildiğini ifade etti. 

The New York Times’ta yer alan haberde belirtildiği üzere, Kanada Dışişleri Bakanı Freeland, çarşamba günü Ottawa’da gerçekleştirilen bir konferansta Çin’i gözaltına alınan Kanada vatandaşları ile ilgili olarak yasal süreci işletmeye çağırdı. Freeland ayrıca Trump yönetimini de Huawei ile ilgili olan da dahil yasal süreçlere girilen meseleleri daha fazla politikleştirmemesi noktasında uyardı.

Kovrig’in tutuklanmasından sonra Kanada tarafından yapılan açıklamada Huawei CFO’su Meng’in tutuklanması olayıyla herhangi bir bağlantıya dair açık bir kanıt olmadığı belirtildi.
Kanada eski Çin Büyükelçisi Guy Saint-Jacques, Kanada televizyonu CBC’ye yaptığı açıklamada “Çin’de hiçbir şeyin tesadüfi olmadığını ve Çin eğer bir mesaj iletmek isterse bunu yapacağını” belirtti.
Spavor en son pazartesi günü Twitter’da yayınladığı mesajda Güney Kore’ye yapmayı planladığı iş gezisinden bahsediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.