Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: “Trump Suriye’den çıkma kararını Erdoğan ile yaptığı uzun telefon görüşmesi sonrası ve tam da bu konuşma nedeniyle aldı”

ABD Başkanı Donald Trump’ın IŞİD’e karşı zafer ilan ederek Suriye’den asker çekme kararı almasına, IŞİD’in henüz tam olarak yenilmediğini ve bu kararla mücadelenin sekteye uğrayacağını söyleyerek itiraz eden çok kişi var. ABD’nin savunma ve dış politika konularında uzman yazar ve yorumcularından Mark Perry ise, Başkan Trump’ın aslında zaten Suriye’den çıkabilmek için IŞİD’in yenilgisini ilan ettiğini söylüyor. Perry, The American Conservative’te yayınlanan makalesinde Trump’ın askerleri geri çekme kararını geçen Cuma Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon konuşmasından sonra ve tam da bu konuşma nedeniyle aldığını yazmış. Perry’nin “isimlerinin açıklanmaması koşuluyla bilgi veren kaynaklar”a dayandırdığı yazısının geniş bir özetini paylaşıyoruz:   

Washington’da büyük bir kesim için sürpriz olsa da, The American Conservative birkaç üst düzey askeri yetkilinin yanısıra yönetim içinde belli bir seçili grubun, Trump’ın bu kararından geçen Cumartesi günü itibarıyla haberdar olduğunu öğrenmiş bulunuyor. Söz konusu yetkililere göre, Trump kararını, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cuma günü yaptığı uzun telefon görüşmesinin sonucunda verdi. Bize söylenen o ki, konuya dair şu ana dek duyurulan ne varsa, hepsi o konuşmada alınmış kararlar. 

Bu yetkililerden biri bize, ikilinin, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti, Erdoğan’ın Fethullah Gülen’in iadesi konusundaki ısrarı, ABD’nin İran’ın bölgedeki icraatına ilişkin endişeleri ve ABD’nin Suriye’deki Kürt güçlere süregiden desteğinin de dahil olduğu bazı konular hakkında geçtiğimiz haftalarda bir dizi telefon konuşması yaptığını, Cuma günkünün bunların en sonuncusu olduğunu söyledi. Cuma günkü konuşmanın odağında ise Erdoğan’ın 48 saat önce operasyon düzenleme tehdidi ile yakıcı bir hale gelmiş olan ABD’nin Suriye’de YPG liderliğindeki milis gruplarına desteği vardı. 

“İran’a karşı en iyi önlem Kürtler değil Türkiye’dir”

Cuma günkü telefon konuşmasında Erdoğan, ABD’nin YPG’ye verdiği desteği IŞİD’e karşı savaşla gerekçelendirmesine, IŞİD’in yenildiğini söyleyerek karşı çıktı. Erdoğan, Trump’ın ABD askerlerinin İran’ın bölgedeki nüfuzunu dengelemek için Suriye’de kalması gerektiğine dair savını da kabul etmedi. Bize aktarılana göre, Erdoğan bu iddiaya karşı kendi argümanını da hazırlamıştı; Trump’a “İran’a karşı en iyi önlem Kürtler değil, hatta Suudiler bile değil Türkiye’dir” dediği söylendi.

Anlaşılan o ki, bu argümanı dile getiren tek kişi Erdoğan değil. Geçen Nisan ayında aralarında ABD Avrupa Kuvvetleri ve NATO Müttefik Kuvvetler Harekat Komutanı Orgeneral Curtis Michael Scaparrotti’nin de bulunduğu bazı üst düzey askeri yetkililer, ABD’nin IŞİD ile mücadelede YPG ile yaptığı işbirliğinin NATO müttefiki Türkiye ile ilişkileri zehirlediğine dair uyarıda bulunmuşlardı. Scaparrotti geçen Mart ayında da, ABD’nin YPG’ye Menbiç’e konuşlanmada yardım etmesi üzerine, Savunma Bakanı Jim Mattis’e “Türkiye ile ilişkiler mi daha önemli, Kürtlerle ilişkiler mi?” diye sormuştu. Yanıtı, YPG ile ilişkilerin “geçici, taktiksel ve alışverişe dayalı” olduğunu ve IŞİD ile mücadele açısından önem taşıdığını söyleyen ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel vermişti. 

Bu arada, Trump’ın kararıyla ilgili görüş aldığımız bir başka askeri yetkili de ABD Hava Kuvvetleri’nin dinlenmeye çok ihtiyacı olduğunu, ABD’nin Teröre Karşı Küresel Mücadele adı altında 2001’de başlattığı ilk operasyondan beri Ortadoğu’nun hava sahasında aralıksız uçtuklarını söyledi. 

Üst düzey askeri yetkililer, Suriye’den asker çekmenin Putin’e tabakta zafer sunmak anlamına geldiğine de katılmıyorlar: “Bunu böyle ifade etmek istemezdim ama doğrusu da bu. Suriye’yi biz tamir edemeyiz –bu bizim işimiz değil. Bu işi Putin miras almak istiyorsa, ne güzel.” 

Trump Suriye’den asker çekme kararına Jim Mattis, John Bolton ve Mike Pompeo’dan gelen itirazlara da, Erdoğan’ın ona söylediği argümanlarla karşılık verdi: IŞİD bitti; İran’ı başka yöntemlerle hizaya çekmek mümkün; Kürtler Kuzey Suriye’ye yerleşmek için Esad rejimi ile görüşüyor.   

Trump ile Erdoğan’ın telefon konuşmasının tanıklarından olan üst düzey Türk diplomatın da bize söylediği gibi, karar Cuma günü, Trump Erdoğan’a Suriye’den asker çekmeyi kabul ettiğini söylediğinde alınmış oldu. Erdoğan, “Ne zaman yapabilirsiniz bunu?” diye sorduğunda Trump emin olamadı ve konuşmayı dinleyen danışmanına sordu: “Bugün yapabilir miyiz? Hemen şimdi?” Bolton başını salladı: “Evet”. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.