Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da ekmeğe yapılan zammın ardından protestolar başladı: En az 1 ölü

Sudan’da ekmek fiyatının 1 Sudan poundu’ndan 3 Sudan pound’una yükseltilmesinin ardından halk sokağa döküldü. Bugün başkent Hartum’da başlayan protesto gösterileri diğer kentlere de yayılırken, El Gadarif’te güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu en az bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Başkentin 320 kilometre kuzeyindeki Atbara’da göstericilerin iktidar partisine ait binayı ateşe vermesi üzerine kentte olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği de gelen bilgiler arasında. Katar merkezli Al Jazeera televizyonu, göstericilerin 2011’de başlayan Arap isyanları sırasında sıkça duyulan “Halk rejimin devrilmesini istiyor” sloganları attıklarını duyurdu.

Sudan’da son bir yıl içinde temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının iki-üç kat arttığı, ülkenin para birimi hızla değer kaybederken enflasyonun yüzde 70’lere dayandığı biliniyor. 2009 yılında Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nce Darfur’daki çatışmaların sorumlusu olarak resmen suçlanan Ömer el Beşir’in 1989’dan beri yönettiği ülkede, geçen ocak ayında da benzer protesto gösterileri çıkmış, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi ve muhalefet liderleri ile aktivistlerin tutuklanmasının ardından olaylar bastırılmıştı.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.