Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın bilinen tek albino orangutanı “Alba” tekrar doğada

Dünyanın bilinen tek albino orangutanı “Alba,” Borneo adasında bir deri bir kemik halde bulunduktan yaklaşık 20 ay sonra yeniden doğaya bırakıldı.

Çevreciler, Alba’yı 2017’nin Nisan ayında Kalimantan’da bir köyde bulmuşlardı. Borneo Orangutan Vakfı’na göre evcil hayvan kafesinin içinde tutulan Alba bulunduğunda, üzerinde kan lekeleri vardı ve sadece 8 kilogram ağırlığındaydı. Alba şimdi 6 yaşında ve 28 kilogram ağırlığında.

Mavi gözlü, beyaz renkli orangutan, geçen çarşamba günü en yakın arkadaşı Kika ile beraber tekrar doğaya salındı.

Bu, ormanların günümüzde kağıt, hurma yağı ve madencilik için tahrip edilmesinden ötürü son yıllarda yaşam alanları büyük ölçüde küçülen tehlike altındaki türler için nadir güzel haberlerden.

Uluslararası Doğa Birliği’nin verdiği rakamlara göre, Borneo adasında 1973’te 288,500 olan orangutan nüfusu günümüzde 100 bine düşmüş durumda. Avcılar ve ormanları yakıp tarım için arazi açan çiftçiler orangutanlar için en büyük tehdit. Tarım işçileri ve köylüler, zaman zaman orangutanları baş belası olarak görüp öldürmeleriyle biliniyor. Kaçak avcılar da yakaladıkları orangutanları evcil hayvan olarak satıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.