Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Sarı Yelekliler” 6. haftayı geride bıraktı: Katılımın düşük fakat gerilimin yüksek olduğu eylemlerden geriye kalanlar

Sarı Yelekliler hareketi, geçtiğimiz hafta sonu 6. eylem haftasını geride bıraktı. Önceki haftalara göre düşük seviyede kalan katılım oranı dikkat çekti. Macron’un ekonomi ve sosyal politikalarına yönelik eylemler, antisemitist vakaların ve şiddet olaylarının gölgesinde kaldı. Fransız ve uluslararası basın kuruluşlarından yaptığımız derlemeyi sunuyoruz.

Fransa’daki “Sarı Yelekli” eylemleri 6. haftasını tamamladı. Şiddet olaylarının gölgesinde kalan gösterilere katılım, geçen 5 haftaya göre düşüktü: Paris’teki ilk eylemlerin başladığı 17 Kasım tarihinde katılımcı sayısı 282 bin kişi iken, bu hafta sonu Fransız İçişleri Bakanlığı’nın rakamlarına göre 38 bin 600 gösterici sokaklardaydı. Hükümetin ilk tavizleri ve Noel tatili sebebiyle katılımın düşük olduğu değerlendirilirken; Ocak ayının ilk haftasında gösterilere “en baştan başlar gibi” canlı katılım sağlanması çağrısı yapıldı. 

Göstericiler ve polis, Paris’te köşe kapmaca oynadı

Sarı Yelekliler, eylemlerin 6. haftasında Paris’in Charles de Gaulle Meydanı’nda toplanmak yerine diğer şehirlerde yerel gösteriler yapma stratejisi belirlemişlerdi. Paris’te tarihî Versailles Sarayı’nda eylem çağrısı yapan hareketin liderlerinden Eric Drouet, 22 Aralık Cumartesi sabahı saat 09.00’da sosyal medya hesabından toplanma yerini Montmartre Meydanı olarak değiştirdi. Göstericiler ve polis, gün boyunca turistik meydanda çatıştı. Bununla beraber göstericiler Paris sokaklarında; Pigalle’de, Clichy ve Opera meydanlarında gün boyunca eylem yaptı.  

Hareketin liderlerinden Eric Drouet gözaltına altındı

Eylemlerin başlatıcılarından 33 yaşındaki nakliye şoförü Eric Drouet, “silah taşıdığı” gerekçesiyle gözaltına alındı. Pazar günü serbest bırakılan Drout, aynı suçtan 5 Haziran günü duruşmaya çıkarılacak. Drouet ile birlikte bu hafta sonu toplam 179 kişi gözaltına alındı. 

Paris’te bir polis göstericilere silahını doğrulttu, tepkiler arttı

Cumartesi akşam saatlerinde Champs-Élysées (Şanzelize) Caddesi’nde polis ve göstericiler arasında tehlikeli karşılaşmalar yaşandı. Twitter’da gazeteci Clement Lanot’nun yaydığı videolardaki görüntülere göre; gösterici kalabalığı üç polis memuruna ağır nesnelerle saldırırken polislerden biri beylik tabancasını göstericilere doğrulttu. Gerilimin doruk noktasına uğraştığı dakikalarda motosikletlerden birini geride bırakan polisler kaçmak zorunda kaldı. 

Le Parisien gazetesine göre; polis memuru göstericilerin fırlattığı nesneler sonrasında motosikletinden düşmüş, meslektaşları yardımına gelmiş ve bu arada saldırgan kalabalığı uzaklaştırmak için silahını çekmişti. 

İlerleyen saatlerde İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Twitter üzerinden bu polisler hakkında açıklamada bulundu ve “polislerin tarif edilemez saldırı karşısındaki örnek davranışını” övdü: “Düzeni ve Cumhuriyet’i temsil ettikleri için, güvenlik güçlerimiz bir kez daha saldırıya uğradılar. Onların profesyonelliklerini ve soğuk kanlılıklarını kutluyorum.”
Başbakan Edouard Philippe ise 24 Aralık Pazartesi günü bu üç polisle bir araya gelecek. BFM TV’ye göre polislere yapılan saldırıyla ilgili soruşturma açıldı.

Antisemitist saldırılar

Cumartesi gün boyunca Montmartre’da devam eden gösteriler sonunda dağılan eylemciler, Paris’in 4 no’lu metro hattında yaşlı bir Yahudi kadına sözlü şiddet uyguladı. Fransız Yahudi karşıtlarının selamı olarak bilinen “la quenelle” hareketiyle ilerleyen eylemciler, “babasının Auschwitz toplama kampına gönderildiğini” ve “bu hareketten incindiğini” söyleyen yaşlı bir Yahudi kadına hakaret etti. Gaz odalarının gerçekte var olmadığını söyleyen ve kadınla dalga geçen eylemcilerin saldırılarını gazeteci Thibaut Chevillard, Twitter’dan açığa çıkardı. İçişleri Bakanı Castaner yaşananları kınarken; hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux, Sarı Yelekliler hareketini “alçak, ırkçı, Yahudi düşmanı, darbeci” olarak kınadı.



Ayrıca Rhône Nehri kıyısında 19 Aralık tarihinde çekilen bir afişin fotoğrafı da tepki topladı. Sarı Yeleklilerin işgal ettiği bu bölgeye asılan afişte “Macron = Drahi = Attali = Bankalar = Medya = Sion” yazılı. Macron’u, diğer siyasetçileri, finans ve medya elitlerini İsrail ve Siyonizmle eş tutan pankartta “s” harfi Nazilerin “SS” güçlerine, “a” harfi ise “masonluk karşıtlığı” sembolüne benzetildi.

Macron’un kuklası yapılıp kafası kesildi

21 Aralık cuma akşamı, ülkenin batısındaki Angoulême’de, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a benzetilerek yapılan bir kuklanın kafası baltayla kesildi. Yerel yöneticilerin “Cumhurbaşkanlığı görevini icra eden kişiye yönelik korkunç bir saldırı” olarak nitelediği saldırı; La Charente Libre gazetesine göre Macron’un hayali yargılamasından sonra gerçekleşti.

Fransa’nın geneline yayılan eylemler can ve mal kaybını artırdı

Gösteriler ayrıca Bordeaux, Toulouse, Marsilya, Nantes, Lille ve Strasbourg şehirlerinde ve diğer küçük komünlerde de hafta sonu boyunca devam etti. İspanya, Belçika, İtalya ve Almanya sınırlarını kapatan Sarı Yeleklilerin küçük bir grubu da Touquet’de Macron ve eşi Brigitte Macron’a ait evin önünde eylem yaptı.

Macron: “Şimdi düzenin, sükûnetin ve birliğin zamanı”

Hafta sonu Çad’da bulunan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “Şimdi düzenin, sükûnetin ve birliğin hükmetmesi gereken zaman. Ülkemizin buna ihtiyacı var” dedi. Öte yandan, başından beri eylemlere katılan 62 yaşındaki José isimli bir gösterici şöyle konuştu: “Ocaktan itibaren en başından başlar gibi harekete geçeceğiz. Macron’un aldığı önlemlerle kimse ikna olmadı.”

Macron’un partisinden Noel yemeği: “Macron zenginlerin cumhurbaşkanı değil”

Macron’un partisi Yürüyüş Hareketi (LREM), cumartesi günü Noel için verdiği geleneksel yemekte katılanlara hükümeti savunan bir rehber dağıttı. Sarı Yelekliler hareketine mensup 400 bin kişiye gönderilen bildiride hükümeti müdafaaya çağrıda bulunuldu. Macron’un politikalarının “zenginlere bir hediye olmadığı” ve “bunun aksine Fransız ekonomisini canlandırıp istihdam yaratmaya yönelik olduğu” belirtildi.

Sarı Yeleklilerin kendi siyasal partisi yolda mı?

17 Kasım’da Sarı Yelekliler hareketini başlatan isim Jacline Mouraud, hafta sonu katıldığı bir tartışma programında, bir parti kurmanın “mümkün olan tek ihtimal” olduğunu söyledi. Göstericilerin önümüzdeki haftalarda da sokak eylemlerine çağrıda bulunduğu kaydedilirken, Hareketin ne yöne evrileceği büyük merak konusu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.