Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Araştırma Konseyi, kadın eserlerini ortaya çıkarmaya çalışan akademisyene 1,5 milyon euro bağışladı

Guardian’ın haberine göre, kadın yazarların eserlerini gün ışığına çıkarmak için beş yıllık bir projeye başlayan İspanyol akademisyen Carme Font, 1500-1780 yılları arasında kıyıda köşede kalmış kadın yazarlar tarafından yazılan eserleri araştırması için, Avrupa Araştırma Konseyi’nden 1,5 milyon euro hibeye layık görüldü.

Font; bu kadınların yazdıklarının, “ailevi sorunlar, cinsel sorunlar, evlilik sorunları, istismar ve kişisel rahatsızlıkları üzerine günlük metinler” olduğunu söylüyor ve bu metinlerin kadınların pasif, entelektüel tartışmalara seyirci olduklarına dair önyargıları kırdığını ekliyor:

“Onların yazdıklarının küçük, erkeklerin yazdıklarının tekrarından ibaret olduğu düşünülüyordu. Çünkü bu kadınların çoğu eğitim almadılar ve daha gayriesmi bir üslupla yazdılar. Onların yazdıkları bu yüzden marjinalize edildi.”

Fakat Font’a göre bu kadınların sadece şikayet ettiklerini söyleyemeyiz. İspanyol akademisyen, çoğu eğitim almayan bu kadınların siyaset ve din üzerine popüler metinler, mektuplar kaleme aldıklarını söylüyor. Bu kadınların çoğu dini bir üslup kullansa da yazdıkları, İncil’deki konuların çok daha fazlasını kapsıyor. Ona göre, pek çok metin hayat, felsefe ve insan ruhunun doğası üzerine derin düşünceler barındırıyor.

Font, yaptığı işin “bakış açılarımızı eşit hale getirmek ve kadınlar farklı bir üslupla yazsalar da düşüncelerinin entelektüel bir değere sahip olduğunu kabul ettirmeye” katkıda bulunacağını vurguluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.