Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’in eski istihbarat şefi müebbet hapis cezasına çarptırıldı

BBC’nin haberine göre; Çin’in eski İstihbarat Şefi Ma Jian rüşvet ve “insider trading” (şirketlere dair gizli bilgileri borsada kendi çıkarları için kullanma) suçlarından müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ma hakkında 2015’te soruşturma başlatılmış ve sonraki yıl Komünist Parti’den atılmıştı.

Devlet Başkanı Şi Cinping’in başlattığı geniş yolsuzluk karşıtı kampanyada şimdiye dek pek çok üst düzey bürokrat cezaya çarptırıldı.

Ma Jian, Devlet Güvenliği Bakan Yardımcısı olarak görev yaptığı sırada, yurtdışı ve karşı istihbarat operasyonlarından sorumluydu. Ma zamanında pozisyonunu, şimdi New York’ta yaşayan ve Çin’in aradığı bir numaralı isim olan Guo Wengui’ye yardım etmek için kullanmıştı. Ma, 100 milyon yuandan (14,5 milyon dolar) fazla rüşvet aldı ve eriştiği gizli bilgiler sayesinde yasadışı yollardan çok miktarda para kazandı.

Şi’nin göreve geldiği 2012 yılından beri bir milyon kadar kamu çalışanı yolsuzluk suçlarından mahkûm oldu. Kimileri yolsuzluk karşıtı kampanyanın Mao Zedong’un Kültür Devrimi’nden beri görülmüş en büyük tasfiye dalgası olduğu fikrinde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.