Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“İmkansız bir ilk”: Amerikalı maceraperest Antarktika’yı bir uçtan bir uca yardımsız geçen ilk insan oldu

Amerikalı gezgin Colin O’Brady, Antarktika’yı bir uçtan bir uca tek başına ve yardımsız geçen ilk insan oldu. 33 yaşındaki O’Brady’nin kuzeyden güneye doğru yürüyerek buzullarla kaplı kıtadaki, bin 482 kilometrelik güzergahı tamamlaması 54 gün sürdü.

O’Brady’nin bu ilki başarırken bir rakibi vardı. Amerikalı maceraperest, 49 yaşındaki İngiliz rakibi Louis Rudd’la aynı anda başladığı yarışı rakibinden 1 gün önce bitirdi. O’Brady ve Rudd, Ronne Buz Sahanlığı’nda başladıkları yolculuklarını Leverett Buzulu’nda tamamladı.

2016 yılında Henry Worsley isimli bir İngiliz subayı aynı rotayı denemiş ancak finişe az bir mesafe kala hayatını kaybetmişti. Worsley’in yakın arkadaşı olan Rudd, onun anısına bu serüvene atılmış.


Colin O’Brady bu yolculuğa “İmkansız bir ilk” adını verdi.
Zorlu ve engebeli bir arazide, dünyanın en soğuk iklimiyle savaşmak için O’Brady, yanına 170 kilogram ağırlığında çadır, yemek malzemesi ve kıyafet almış.

Yolculuğunun zorluklarını ve güzelliklerini sosyal medyadan paylaşan O’Brady aynı zamanda ruh haliyle ilgili de ipuçları vermiş. Ayrıca medyanın yoğun ilgisiyle de karşılaşınca dinlenme saatlerinde uydu telefonu ile röportajlar vermiş. Yolculuğun vücuduna verdiği tahribatı BBC’ye verdiği röportajda şöyle ifade etmiş: “Çok yoruldum aşırı kilo kaybı nedeniyle saatim sürekli kolumdan düşüyor.”

Yarışın son 32 saatinde dinlenmeyen ve dört maraton mesafesini hiç durmadan kateden O’Brady o son saatleri şöyle anlattı: “32 saat boyunca tamamen hedefe kilitlendim, müzik bile dinlemedim, parkur bitene kadar kendimle baş başaydım. Çok güzel ve derindi, şahane bir final oldu. Şimdi gözlerimi kapatıp Rudd’un gelişini beklemek istiyorum.”


“Yürüyemez” dediler, ismini tarihe yazdırdı

Bundan 10 sene önce, Tayland’da tatilde iken çıkan bir yangında O’Brady’nin vücudunun yüzde 25’i yanmış. Doktorlar O’Brady’ye, vücudunun eski diriliğine bir daha kavuşamayacağını ve yürüyüşünün eskisi gibi olmayacağını söylemiş. Bu teşhisten sonra O’Brady, periyodik olarak triatlon koşmaya başlamış. Kendine meydan okuması burada kalmamış ve dünyanın en zorlu sportif imtihanlarından biri olan Yedi Zirveler’i tamamlamış; yani her kıtanın en yüksek dağına tırmanmış.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.