Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kazanacağız ve tarih yazacağız” diyen Ekrem İmamoğlu’nun tanıtım toplantısından izlenimler

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da CHP teşkilatından onay aldı. Konuşmasında AKP seçmenini ikna etmeye yönelik özenli bir dil kullanan Ekrem İmamoğlu, yolsuzluktan bahsetmedi ama israf dedi.

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da partililerle ve medya ile buluştu. “İstanbul Yolunda Büyük Buluşma Toplantısı” adı altındaki buluşmada partililer Haliç Kongre Merkezi’ni tıklım tıklım doldurdu. Partililerin büyük çoğunluğu da İstanbullular gibi ilk defa Ekrem İmamoğlu’nu canlı olarak dinleme şansına sahip oldu. Dinlemenin ötesinde İmamoğlu’nun hayatı hakkında bilgiler edindiler.

“Besmelesiz kaleye geçmedi”

Buluşmanın başlangıcında İmamoğlu’nun 49 yıllık hayatı hakkında kısa bir belgesel gösterildi. İmamoğlu’nun nasıl iyi bir kaleci olduğunu, yazları Kuran kurslarına gittiğini ve 38 yaşında CHP’ye üye olduğunu partililer bu belgeselden öğrendi. Trabzon’da ve KKTC’de futbol oynarken “besmele” çekmeden kaleye geçmediği de belgeselin öğrettikleri arasındaydı.

İmamoğlu’ndan önce konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nu büyük cümlelerle övdü, İstanbul’un kaderini değiştireceğini söyledi. Kılıçdaroğlu’ndan sonra kürsüye çıkan Ekrem İmamoğlu, 10 sayfalık konuşmasında zaman zaman sesini yükseltti ve salonu etkilemeyi başardı. İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde iki metre arayla boy boy resimleri olan İmamoğlu’nun konuşması biraz uzun olsa da salondakiler zaman zaman sloganlarla, alkışlarla konuşmanın teknik sıkıcılığını giderdi.

“İstanbul, Ankara’dan yönetilemez”

İmamoğlu’nun konuşmasında iki önemli başlık öne çıktı. “İstanbul Ankara’dan yönetilemez” ve “Bu şehir genç, dinamik, yeni nesil biri tarafından yönetilebilir.” Bu iki cümlenin de Recep Tayyip Erdoğan’ı hedeflediği aşikârdı. Eleştirilerinde ölçülüydü. İstanbul’un kötü yönetildiğine ilişkin cümlelerde yolsuzluk yerine israf kelimesini kullandı. Konuşmasında dikkat çeken nokta “İstanbul İttifakı” tanımlaması yapmasıydı:

Ben İstanbul gibi devasa bir kenti yönetmeye talipsem, hem de “İstanbul’u herkesten daha iyi ben yönetirim” diye iddiamı yüreklice ortaya koyuyorsam, bunun nedeni benim etrafımda kendiliğinden oluşan ve her geçen gün çığ gibi büyümekte olan büyük İstanbul İttifakıdır… Her siyasi görüşten insanın bir araya geldiği İstanbul İttifakı’dır.

Kendisini her siyasi görüşten İstanbul’da yaşayanların ittifak adayı olarak tanımladı. Belli ki seçim sürecinde İmamoğlu bu kavramı sık sık kullanacak. İmamoğlu konuşmasında İstanbul için beş somut hedefi olduğunu duyurdu:

1. İstanbul’un ulaşım ve trafik sorununu çözmek.

2. İstanbul’daki kent yoksulluğu ile mücadele etmek ve pahalı yaşamı ucuzlatmak.

3. İstanbul’da doğru kentsel planlama ile çevre, imar ve deprem sorunlarını çözmek.

4. İstanbul’un işsizlik sorununu çözmek, yeni ekonomi ve yaratıcı endüstriler için İstanbul’u bir çekim merkezine dönüştürmek.

5. İstanbul’un yaşam kalitesini yükseltmek, kültür, sanat ve spor faaliyetlerini, İstanbul’un tamamına yaymak.

İmamoğlu, konuşmasının devamında bunları nasıl ve hangi yönetim anlayışıyla yapacağını anlattı. Teknik detayların zaman zaman öne çıktığı konuşmada hamaset yoktu, bilgi vermeye çalıştı. Salondakileri coşturan ve asıl duymak istedikleri cümleleri ise sona saklanmıştı. İmamoğlu’nun gençlere ve kadınlara ayrı ayrı seslendiği bölümler çok alkış aldı.

Konuşmasının son üç cümlesi:

“Bu şehirde ortak yaşamı yeniden hayata geçirmeye sözüm var.

Seçen kadar seçmeyenin de yönettiği bir İstanbul için sözüm var.

Çok ama çok çalışacağız. Kazanacağız ve hep birlikte tarih yazacağız”

oldu.

Teşkilattan onay aldı

Konuşma bittiğinde tüm CHP’liler Ekrem İmamoğlu’nu ayakta alkışladı. Salona bakıldığında İmamoğlu’nun teşkilat tarafından benimsendiğini söylemek mümkündü. Konuşma bittiğinde salonda çalınan şarkıda “Çalışkan, kararlı sevgi dolu Ekrem İmamoğlu” sözleri duyuldu. Farklı ilçelerden gelen gençler, ilçe adlarını da zikrederek İmamoğlu’na destek sloganları attı.

Ekrem İmamoğlu’nun konuşmasının eleştiri dozajı düşük, kapsayıcı, daha da önemlisi geçmişte AKP’ye oy vermiş seçmeni ikna etmeye yönelik bir söylem içerdiği söylenebilir. Kampanyasında genel politikadan daha çok İstanbul’u konuşmak isteyen bir aday profili verdi. İmamoğlu’nun söylemleri ülkedeki gidişattan şikayetçi politize CHP tabanını ikna etmeyebilir hatta yumuşak bulunabilir. İmamoğlu’nun asıl meselesi kazanmak için oylarına ihtiyaç duyduğu “Ben size anlatılan CHP’lilerden değilim” mesajını üç ay içinde AKP seçmenine iletip iletemeyeceği. Bir diğer zorlu alanı ise her ne kadar resmen aday olmasa da İstanbul’da asıl yarışacağı rakibi olan Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP üzerinden gelecek sert şutları olacak. Eski kaleci Ekrem İmamoğlu’nun kazanması için bu şutları kurtarması yeterli olmayacak. İmamoğlu’nun ileri çıkıp gol de atması lazım.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.