Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afrika’da otoriter rejimlerin yeni yöntemi: İnterneti ve SMS servislerini kapatmak

Le Monde’un haberine göre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde seçimlerin hemen ertesi günü internet ve SMS servisi kapatıldı. Ancak bu yöntem sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne özgü değil. Afrika’daki diğer otoriter rejimler de bunu kullanıyor.

Siber zorbalık giderek yerleşiyor. Özellikle seçim dönemlerinde ve sokak protestoları yaygınlaştığında bazı Afrika ülkeleri iletişim hizmetlerini yavaşlatıyor, hatta bazı günler kapatıyor. Afrika’daki siyasal rejimlerin özellikle seçim dönemlerinde toplumsal isyandan çekindikleri için telekomünikasyon sistemlerini kapatmaları bilinen bir yöntem.

Bu yöntemi kullanmada sıra bu kez Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeydi. Kongo’da yaklaşık 90 milyonluk nüfusun sadece yüzde 4’ünün internete ulaşımı var. 30 Aralık 2018 günü ülkede başkanlık seçimleriyle birlikte bölgesel seçimler gerçekleştirildi. Seçim günü internet ve telekomünikasyon sistemleri ile ilgili hiçbir müdahale yoktu. Ancak seçimlerin ertesi sabahında, internet ve SMS servisi kapatıldı.

Eski Başkan Joseph Kabila’nın danışmanına göre bu kapatma, yalan haberleri ve seçimde hile haberlerini engellemek için gerçekleştirildi. Ancak bunun arkasında belirtilmeyen bir başka sebep daha vardı: O da muhaliflerin sosyal medya gibi unsurlarda toplanmasını ve sokağa dökülmelerini engellemek. Kongo hükümeti 2 yıl önce de seçimler öncesinde aynı metodu denemişti.

İnternet ve sosyal medya, bilginin akışını ve hızla yayılmasını engelleyemeyen Afrika’daki siyasal rejimler için giderek bir tehdit haline geliyor. Son olarak, aralık ayının ortasında Sudan’da ekmek zammına yönelik geniş çaplı protestolarla karşılaşan Ömer el Beşir yönetimi interneti kesmişti.

Facebook’un Şeffaflık raporuna göre, Afrika’daki siyasal rejimler, internet ve telekomünikasyon sistemlerini kapatmayı tercih edenlerin başında geliyor. Bazı rejimler internet kullanımı ile ilgili anti-terör yasaları bile çıkarttı. Uganda gibi bazı ülkelerde ise insanları sosyal medya kullandırmaktan caydırmak için ağır vergiler getirildi. Raporda, bu durumun yaygınlık kazanmasından endişe duyulduğu belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.